U Jemenu nove demonstracije protiv Saleha

Antivladin prosvjednik uzvikuje parole protiv Saleha u Sani (EPA)

Desetine hiljada stanovnika demonstriralo je u jemenskim gradovima Sana, Šeba, Saktara i Hadid, tražeći da se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) angažira protiv predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

Istovremeno, UN razmatra nacrt odluke u kojoj će od Saleha tražiti da odstupi.

Prosvjednici su u ulici Sittin u prijestonici Sani pozivali na ukidanje imuniteta od krivične odgovornosti nakon odstupanja.

Sa prosvjeda, na kojim su se vijorile zastave UN-a i mira, poručeno je: “Nadamo se da će se savjest svijeta probuditi i da će UN preduzeti historijski korak zbog jemenskog naroda.”

Jedna prosvjednica je rekla: “Aapeliramo da Vijeće sigurnosti zauzme principijelan stav prema našoj mirnoj revoluciji u Jemenu. Poručujemo im da želimo slobodu i demokratiju. Prestanite podržavati ovog diktatora!”

Nacrt odluke

Već nekoliko dana Vijeće sigurnosti razmatra nacrt odluke koju je pripremila Velika Britanija.

Njemački ambasador pri UjN-u Petar Wittig rekao je da je vrijeme za akciju. Zatražio je da se Vijeće aktivira i zatraži od Saliha da potpiše sporazum i prihvati prelaznu fazu.

Prema zapadnim diplomatama, očekuje se da će Rusija i Kina podržati britanski prijedlog nacrta, usprkos prošlosedmičnom protivljenju usvajanju odluke kojom bi se osudila Sirija zbog nasilnog obračuna s demonstrantima.

Njemački diplomata navodi da “Rusija i Kina podržavaju angažiranje Vijeća u krizu u Jemena. Postojanje naoružane opozicije u Jemenu čini situaciju drugačijom (od Sirijske). Ove dvije zemlje žele stabilnost i na prilike u Jemenu ne gledaju kao na one u Siriji.”

Opasna pasivnost

U izjavama nakon zasjedanja Vijeća sigurnosti, međunarodni izaslanik u Jemenu Jamal Benomar upozorio je na opasnosti političke pasivnosti. Kazao je da se sigurnost u zemlji pogoršava na dramatičan način, naročito zbog toga što pet ili šest općina nisu pod vladinom kontrolom.”

Istakao je da je postignut dogovor između vladajuće stranke i opozicije oko prijelaznog dvogodišnjeg roka, u kojem bi se trebali organizirati izbori. Međutim, Saleh nije prihvatio takav dogovor.
Banomar ukazao na tešku humanitarnu situaciju u zemlji

Benomar je istakao da se politički proces nalazi “u škripcu”, dodajući da se “tokom konsultacija s Jemencima osjećala potreba za hitnim rješavanjem situacije, naročito zbog toga što kriza traje od januara ove godine, što ima humanitarne, sigurnosne i ekonomske implikacije.

Naglasio je da se “do rješenja može doći samo u okviru operacije koju bi vodili Jemenci i koja bi okupila sve političke snage u zemlji.”

S druge strane, podtajnica UN za humanitarne poslove Valerie Amos, izjavila je da “konflikt uz siromaštvo i sušu u Jemenu neminovno vodi ka situaciji u kojoj će se voditi svakodnevne borbe za opstanak među milionima ljudi.”

Amos u deklaraciji navodi da “trećina stanovnika Jemenaca odlaze na spavanje gladni. Na nekim mjestima u zemlji svako treće dijete je neuhranjeno, što predstavlja najviši stepen neuhranjenosti u svijetu.” Istakla je da su “bolnice i ambulante prepune i da nemaju sredstava za rad. Sve je teže doći do pitke vode.”

Izvor: Al Jazeera i agencije