Slovaci ratificirali sporazum o stabilizacijskom fondu

Bivša premijerka Iveta Radičova (na fotografiji) povezala je glasanje o fondu sa glasanjem o nepovjerenju njenoj vladi (AFP)

Slovački parlament je ratificirao plan o proširenju obima evropskog stabilizacijskog fonda (EFSF), nakon što je prvobitno odbijanje prije dva dana pokrenulo pravu političku dramu u toj zemlji.

Od 147 prisutnih zastupnika, 114 je glasalo za taj zaštitni mehanizam za zemlje u financijskim teškoćama, među kojima je do grla zadužena Grčka.

Trideset zastupnika je glasalo protiv, a tri su se suzdržala.

Pad vlade

Nakon neuspjeha prvog glasanja, pala je slovačka vlada, jer je premijerka Iveta Radičova povezala glasanje o finansijskoj budućnosti eurozone sa glasanjem o nepovjerenju njenoj vladi.

Zatim se socijaldemokratska opozicija (Smer-SD) Roberta Fica dogovorila s tri stranke u vladajućoj koaliciji  da će na drugom glasanju odobriti jačanje fonda u zamjenu za sazivanje prijevremenih izbora.

Parlament je stoga, prije glasanja o EFSF-u, dao ‘zeleno svjetlo’ za održavanje prijevremenih izbora 10. marta 2012. Redovni izbori trebali su se održati 2014. godine.

Fico, čija je stranka već mjesecima daleko najpopularnija u zemlji, i prije je najavio da će podržati EFSF, ali iz taktičkih razloga nije želio za njega glasati u utorak kako bi izazvao pad vlade.

Zbog nepostojanja jedinstva među 17 članica eurozone o njenom jačanju, EFSF bi mogao zadržati svoj stari oblik, s ograničenom sposobnošću djelovanja u pružanju pomoći državama koje žele spriječiti stečaj.

Evropska unija je u srijedu od Slovačke zatražila da brzo odobri jačanje fonda, ističući njegovu “presudnu” važnost za eurozonu. Za njegovo stupanje na snagu bilo je nužno odobrenje svih 17 članica eurozone.

Izvor: Agencije