SAD optužila svog državljanina da špijunira za Siriju

Soueid, koji živi u Lizburgu pored Vašingtona kratko se pojavio na federalnom sudu, gdje mu je sudija odredio pritvor (Reuters)

Američki državljanin, rodom iz Sirije, uhapšen je u Virginiji zbog optužbi da je špijunirao sirijske demonstrante u SAD-u koji su protestirali protiv Assadove vlasti te proslijeđivao infromacije o njima u Damask i amabasadu Sirije u Washingtonu.

Američki tužitelji rekli su da se Mohamad Anas Haitham Soueid tereti da je djelovao kao agent sirijske obavještajne službe te da je skupljao video i audio zapise o učesnicima u antivladinim protestima.

Uhapšen je pod optužbama za zavjeru, djelovanje kao neprijavljeni strani agent u SAD-u, davanje lažnih izjava FBI agentima, regrutiranje drugih ljudi za skupljanje informacija i laganje prilikom popunjavanja formulara za kupovinu pištolja kalibra 40 milimetara.

„U junu je Soueid bio u Siriji gdje se sastao sa Assadom te s njim imao privatni razgovor“, navodi se u optužnici na 15 strana u kojoj se ne otkriva kako su Soueidove navodne aktivnosti postale poznate američkim vlastima.

Nadgledanja i prijetnje

Međutim, sirijska ambasada u Vašingotnu izdala je demant u kojem se govori da Soueid nije radio za njihovu vladu, da se nikada nije sreo sa Assadom te da nikada nije bio plaćenik Sirije i davao informacije o demonstrantima u SAD-u.

Soueid, koji živi u Lizburgu, gradiću pored Vašingtona, kratko se pojavio na federalnom sudu gdje mu je sudija odredio pritvor prije nego što će u petak razmotriti njegov daljnji boravak u kaznenoj jedinici. Tužitelji tvrde da još uvijek nije nabavio advokata.

„State Department se prije žalio na maltretiranje Sirijaca u SAD-u. Ovo su prvi rezultati FBI istrage po tom pitanju“, rekla je Victoria Nuland, portparolka State Departmenta.

Ranije ovog mjeseca, Amnesty International objavio je izvještaj o aktivnostima sirijske obavještajne službe u Sjevernoj i Latinskoj Americi te Evropi.

Organizacija je dokumentirala više od 30 slučajeva špijuniranja emigranta od strane sirijske obavještajne službe koja ih je nadgledala i prijetila im, kako bi stekla kontrolu nad antivladinim aktivistima koji žive izvan Sirije. 

Izvor: Agencije