Prekinuta istraga protiv Strauss-Kahna

Strauss-Kahn podnio ostavku na mjesto direktora MMF-a (EPA)

Francuski tužitelji odustali su od istrage optužbe za pokušaj silovanja, koju je novinarka i spisateljica Tristane Banon podnijela protiv bivšeg izvršnog direktora MMF-a Dominique Strauss-Kahna.

Tužiteljstvo je objavilo da dokazi ukazuju na seksualno zlostavljanje, što je manje ozbiljan prekršaj od pokušaja silovanja, i ima kraći rok zastare.

Banon je optužila Strauss-Kahna za pokušaj silovanja 2003. godine, dok je s njim radila intervju. Njezina optužba pojavila se kad je Strauss-Kahn optužen za silovanje sobarice u Njujorku, u predmetu u kojem je optužba kasnije odbačena, javlja agencija AP.

Francuski zakon

Francuski tužitelji su u priopćenju naveli kako je “jasno da, zbog nedostatka dokaza, tužiteljstvo ne može pokrenuti postupak za pokušaj silovanja, no činjenice pokazuju da se slučaj može opisati kao seksualno zlostavljanje”.

Prema francuskom zakonu, zastara za pokušaj silovanja je deset godina, a za seksualno zlostavljanje je tri godine.

Odvjetnik Tristane Banon odluku je opisao kao pobjedu:

“Strauss-Kahn će se morati zadovoljiti da je neosuđeni seksualni napadač, zaštićen zastarom, koja mu je omogućila da izbjegne kazneni progon, ali ne i legitimnu sumnju”, rekao je odvjetnik David Koubbi.

Strauss-Kahnova odvjetnica je izjavila kako odluka znači da je njezin klijent “potpuno očišćen” od optužbi.

Strauss-Kahn je podnio ostavku na mjesto direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon što ga je hotelska sobarica u New Yorku optužila za pokušaj silovanja ranije ove godine. Još je tuženik u građanskoj parnici u SAD-u koju je pokrenula njegova navodna žrtva u Njujorku, sobarica Nafissatou Diallo, podsjeća AFP. 

Izvor: Agencije