Evropski fond spasa bi mogao iznositi 2.500 milijardi eura

Evropski stručnjaci su radili na dva moguća rješenja (EPA)

Eurozona razmišlja, između ostalog, čak peterostruko povećati Evropski fond za finansijsku pomoć zemljama u teškoćama (ESFS), koji bi na kraju iznosio 2.500 milijardi eura, doznaje AFP od evropskih izvora.

Predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso je pred Evropskim parlamentom (EP) predložio da se udarna moć tog fonda maksimalno poveća, a da države ne izdvajaju više novca nego što su već izdvojile. Nije naveo druge pojedinosti.

Prema jednom od izvora, evropski stručnjaci su radili na dva moguća rješenja koja bi imala efekt finansijske poluge na postizanje tog rezultata.

Najizglednija mogućnost je da se sposobnost finansijske intervencije zaštitnog zida eurozone na kraju poveća do 2.500 milijardi eura, za razliku od njegove današnje ograničene kreditne sposobnosti od 440 milijarda eura.

U prvom slučaju EFSF bi se mogao pretvoriti u banku i nabavljati svjež novac od Evropske centralne banke (ECB) putem pozajmica, bez ikakva ograničenja.

No, ta opcija je odbačena jer se kosi s ugovorom Evropske unije (EU), ističe taj izvor.

Osim toga, to bi izazvalo otvoreni sukob između vlada i ECB-a, koji tako ne želi generirati inflaciju.

Rana faza

Sada preostaje druga mogućnost koju treba proučiti, po kojoj bi ESFS imao ulogu osiguravatelja kod imatelja obveznica zemalja koje se smatraju finansijski nestabilnim u visini od 15 do 20 posto, ovisno o modelu.

On bi tako pokrio dio njihovih gubitaka ako država dođe u nemogućnost daljnje otplate duga.

U tom slučaju kada bi ESFS bio garantni sistem interventna sposobnost fonda mogla bi se utrostručiti, učetverostručiti ili upeterostručiti, po procjeni stručnjaka, dodaje izvor.

Razgovori o tome još su u ranoj fazi, a treba pridobiti i evropske prijestonice.

Ako one ne povećaju svoja finansijska izdvajanja u sigurnosnu mrežu eurozone, povećat će se rizici koje sa sobom donosi efekt poluge.

Ako neka zemlja s policom osiguranja proglasi obustavu otplate duga, njeni vjerovnici bi se mogli naplatiti kod ESFS-a.

Izvor: Agencije