Australija odustala od razmjene izbjeglica

U Australiju godišnje brodom stigne na hiljade azilanata (EPA)

Australija će procesuirati azilante u zemlji nakon što je nedovoljan broj parlamentarnih zastupnika podržao procesuiranje ilegalnih migranata van granica ove zemlje.

Prošlog mjeseca je australski Vrhovni sud opisao ilegalnom namjeru australskih vlasti da 800 azilanata pošalje u Maleziju, jer im ova zemlja, koja nije potpisnica povelja o izbjeglicama Ujedinjenih naroda (UN), ne bi pružila adekvatnu zaštitu.

Prema dogovoru, koji je u australskoj javnosti poznat kao “razmjena izbjeglica”, azilanti bi u naredne četiri godine bili razmijenjeni za 4.000 raseljenih lica iz Malezije.

Opozicija je odbila podržati namjere vlade, a premijerka Julia Gillard, koja predvodi manjinsku vladu, otkazala je parlamentarno glasanje o prijedlogu zakona o azilantima nakon što je zaključila da nema dovoljno podrške.

Gillard je izjavila: “Vlada i dalje podržava aranžman s Malezijom i vjerujemo da je ovo najbolji  politički ishod za ovu zemlju, koji bi imao efekat maksimalnog sprečavanja trgovine ljudima.“

Ona je rekla da se nadala da bi dogovor o razmjeni “spriječio ljude od riskiranja vlastitih života na otvorenom moru”.

Politička igra

Međutim, Tom Graham, koordinator za izbjeglice australske podružnice Amnesty Internationala (AI), nazvao je propali prijedlog zakona “političkom igrom” vlade.

On je kazao da se vlada, koja ima samo jedno zastupničko mjesto više od opozicije u donjem domu parlamenta, bavila zastrašivanjem javnosti.

Dodao je da bi se saradnjom Australije, Malezije i Indonezije region efikasnije borio protiv onoga što Gillard naziva “biznis modelom trgovaca ljudima”, koji dovode azilante u Australiju.

“Broj ljudi koji dolaze u Australiju je mali… Nismo u krizi”, rekao je Graham.

Međutim, prema podacima australskog Ministarstva imigracija, u Australiju godišnje brodom stigne na hiljade azilanata.

Mnogi pristižu iz zemalja poput Iraka i Afganistana, preko Indonezije ili Malezije, odakle ih trgovci ljudima prebacuju u Australiju.

Zbog slabog kvaliteta i preopterećenosti brodova te oluja, tokom posljednjih deset godina desilo se više nesreća, prilikom kojih su se mnogi azilanti utopili.

Sredinom decembra 2010. godine, u pomorskoj nesreći nedaleko od Božićnog otoka, utopilo se 48 od ukupno 90 azilanata sa jednog broda.

Izvor: Al Jazeera