Zawahiri pozvao na revoluciju u Alžiru

Nasljednik Osame bin Ladena pohvalio JE libijske pobunjenike što su preuzeli Tripoli (EPA)

Vođa al-Qaede Ayman al-Zawahiri u novoj video poruci pozvao je Alžirce da zbace s vlasti vladu predsjednika Abdelaziza Bouteflika te je pohvalio libijske pobunjenike što su preuzeli Tripoli.

Nasljednik Osame bin Ladena također je pozvao Libijce da usvoje šerijatski zakon kada opet budu gradili zemlju nakon odlaska Gaddafija, prenio je AFP .

“Prva stvar koju će taj NATO tražiti od vas jeste da se odreknete svog islama. Budite na oprezu protiv zavjera Zapada i njegovih pristalica dok izgrađujete svoju novu državu. Ne dozvolite im da vas prevare i da vam ukradu vaše žrtve i patnje koje ste prošli“, rekao je Zawahiri sudeći prema prevodu američke nadzorne agencije SITE.

Zawahiri, obučen u bijelo, prikazan je kako sjedi u stolici prekrivenom platnom ispred zelene pozadine u 13-minutnom videu objavljenom na forumu ekstremista.

„Čestitam našem narodu u Libiji na njihovoj pobjedi protiv tiranina i pozivam naše ljude u Alžiru da idu njihovim stopama“, rekao je Zawahiri u videu.

„Vidite kako su vaša braća iz Tunisa i Libije bacila dva tiranina u smeće historije, pa zašto se onda vi ne pobunite protiv vašeg tiranina“, nastavio je trenutni vođa al-Qaede.

Ovaj video je posljednji u nizu u kojem je vođa militanata, kojeg je Washington proglasio najtraženijim čovjekom, pokušao da pozove na revolucije u okviru Arapskog proljeća. Al-Qaeda nije učestvovala u protestima koji su izbili širom arapskog svijeta ove godine i doveli do pada vladara u Egiptu, Libiji i Tunisu.

Američki zvaničnici su prošlog mjeseca izjavili da vjeruju da je Zawahiri, koji se skriva od 11. septembra, još u Pakistanu.

Izvor: Agencije