Holivudske zvijezde osuđene zbog čečenskog slavlja

Ramzanu Kadyrovom (lijevo) rođendan su čestitali Jean Claude van Damme (sredina) i Hilary Swank (desno) (EPA)
Ramzanu Kadyrovom (lijevo) rođendan su čestitali Jean Claude van Damme (sredina) i Hilary Swank (desno) (EPA)

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRF) osudila je američku dobitnicu Oskara i druge poznate ličnosti sa Zapada zbog prisustvovanja koncertu u čast rođendana čečenskog lidera Ramzana Kadyrova.

Iz organizacije sa sjedištem u Njujorku javili su da su američka oskarovka Hilary Swank, belgijski glumac Jean Claude Van Damme i britanska violinistica Vanessa Mae bili na koncertu. Kadyrov (35), kojeg podržava Kremlj, optužen je za kršenje ljudskih prava.

Koncert  je održan 5. oktobra u koncertnoj dvorani u Groznom uz veliko policijsko osiguranje.   

HRF je pozvao umjetnike da „izbjegavaju legitimiziranje ljudi poput Kadyrova“, kojeg organizacije za ljudska prava optužuju za organizaciju kidnapiranja, ubijanja i uvođenja šerijata u Čečeniji. Apelirao je umjetnicima da vrate novac koji im je isplaćen za pojavljivanje na ovom koncertu. 

Raskošna zabava

“Ramzan Kadyrov se dovodi u vezu sa nizom groznih kršenja ljudskih prava“, navodi se u izjavi HRF-a. „Nije podobno da su zvijezde plaćene da se provode s njim. To ojačava njegov imidž i legitimira ovog brutalnog lidera i njegov režim. Biti plaćen za sudjelovanje na tako rasipnoj manifestaciji u Čečeniji obezvrijeđuje patnju bezbroj žrtava kojima su u toj zemlji ugrožena ljudska prava.“

Prema navodima Fondacije za ljudska prava, Van Damme je stao na pozornicu i izjavio „Volim vas, gospodine Kadyrov“. Swank mu je navodno poželjela sretan rođendan i rekla da joj je čast što se nalazi u Groznom.

Shakira, Eva Mendes i Kevin Costner su također bili pozvani, ali su javili da neće doći. Costner i Mendes odgovorili su da su zauzeti.

Koncert je održan na plutajućoj pozornici na rijeci Sunzha. Osim muzičkih izvedbi, posjetioci su imali prilike vidjeti mnoge portete čečenskog lidera, te vatromet, a zabavljali su ih i akrobati.

Predstavnici umjetnika nisu bili dostupni.

Izvori: Al Jazeera i agencije

 


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO