Novi Zeland u najvećoj ekološkoj katastrofi

Katastrofa može utjecati na delfine i kitove, kao i na druge vrste (EPA)

Vlasti Novog Zelanda objavile su kako je prolijevanje nafte iz broda-kontejnera koji se nasukao nedaleko od obale Sjevernog Otoka postalo najgora pomorska okolišna katastrofa ove države.

Količina teškog goriva koje istječe iz plovilice Rena, koja se nasukala na greben prošle srijede, upetostručila se nakon što je brod dalje oštećen u oluji koja se desila u noći sa ponedjeljak na utorak, kazao je ministar okoliša Nick Smith.

“Ova nesreća došla je do stadija kada se za nju može reći kako je najteža pomorska okolišna katastrofa Novog Zelanda“, rekao je on u mjestu Tauranga, na čije je nekada prelijepe plaže stigla nafta iz Rene.

Smith je tragičnim nazvao posljednje događaje u kojima je blizu 350 tona teške nafte isteklo u zaljev Plenti u ranim jutarnjim satima u utorak, ali je i dodao kako su vlasti mogle uraditi veoma malo da to spriječe.

“Smatram da ovi tragični događaji koji se dešavaju pred našim očima su potpuno neizbježni od samog nasukavanja Rene u srijedu ujutro“, dodao je ministar.

Petmetarski valovi

Nova naftna mrlja daleko je veća od prvobitne, kada je isteklo oko 20 tona nafte, koja je nastala nakon što je brod pod liberijskom zastavom udario o greben 22 kilometra od novozelandske obale.

Na oštećenom brodu je pukao rezervoar s gorivom nakon što su po njemu udarali valovi od pet metara.

Oni su primorali ekipe koje su pokušavale spriječiti curenje da se evakuiraju na sigurnu udaljenost.

Ranije su mnogi članovi posade evakuirani, na palubi je ostao kapetan i ekipe koje su radile na sanaciji Rene, no i oni su napustili brod.

Michael Morrah, novinar novozelandske televizije TV3, kazao je za Al Jazeeru kako je kompletna posada na sigurnom.

“No, iz broda je isteklo 200 do 300 tona nafte i u narednim danima će se to vidjeti. To će biti okolišna katastrofa velikih razmjera“, dodao je Morrah.

Novozelandski premijer John Key ranije je kazao kako su pokrenute dvije istrage koje trebaju utvrditi zašto se brod nasukao na greben Astrolab.

Bez objašnjenja

Grčka kompanija Costamare, koja je vlasnik broda, saopćila je kako „u potpunosti sarađuje s lokalnim vlastima“ te da čini sve što može “da se smanje posljedice incidenta po okoliš“.

Oni nisu ponudili objašnjenje zbog čega je došlo do nesreće.

Grupa Forest and Bird, koja se bavi zaštitom životinja, saopćila je kako je “timing nesreće, u jeku sezone gnijezđenja, katastrofalan“.

Greenpeace je objavio kako ona može utjecati na delfine i kitove koji prolaze ovim područjem, kao i na druge vrste.

Rena je napravljena 1990. godine i nosila je 1.351 kontejner robe kada se nasukala, objavio je vlasnik broda.

Pored nafte, vlasti brine činjenica da neki kontejneri sadržavaju opasne tvari.

Novozelandske vlasti su saopćile kako su ovakve tvari prioritet u uklanjanju sa broda.

Izvor: Al Jazeera i agencije