UNICEF kritizira Britaniju zbog broja djece u pritvoru

Nakon avgustovskih nemira dječja populacija u zatvorima povećala za osam posto (EPA)

UNICEF je kritizirao britansko pravosuđe zbog određivanja pritvora djeci koja su navodno sudjelovala u avgustovskim nemirima i upozorio ministre da su vjerovatno prekršili UN-ovu konvenciju o dječjim pravima.

Prema navodima UNICEF-a, zabrinjavajuća je činjenica da 45 posto svih osoba mlađih od 18 godina koje su uhapšene zbog optužbi da su sudjelovale u nemirima i pljačkama, nema prethodnih krivičnih prijava. Moguće je da su britanske vlasti prekršile UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta iz 1989. godine, koju je Velika Britanija potpisala 1991.

Po članu 37, pritvor se u krivičnom postupku određuje kao posljednja kaznena mjera, samo kada nema alternativa kojim bi se dijete spriječilo od počinjavanja novih krivičnih djela.

Prema navodima Guardiana, dvije britanske agencije, Howardova liga za reformu kaznenog sistema i Alijansa za dječja prava, tvrde da je određivanjem pritvora, pogotovo za djecu koja nisu osuđena, prekršena konvencija.

Kritike aktivista

Prema podacima iz Ministarstva pravosuđa, više od 40 posto od 269 djece čiji slučajevi nisu završeni do sredine septembra, ostalo je u pritvoru. Prošle godine, od sve optužene djece, pritvor je određen u samo deset posto slučajeva.

Od djece pritvorene nakon nemira u avgustu, 60 posto nema prethodnih krivičnih prijava, a 45 posto nikada nije dolazilo u kontakt sa pravosuđem.

Britanske agencije upozoravaju da ova zemlja zatvara više djece nego bilo koja druga država u zapadnoj Evropi te da se nakon avgustovskih nemira dječja populacija u zatvorima povećala za osam posto.

Nakon krivičnog kažnjavanja djece, također im moramo osigurati pomoć i povratak u njihove zajednice, da bi se razvili u odrasle ljude koji doprinose našem društvu a ne one koji će nastaviti kršiti zakon, javili su iz Unicefa.

U Londonu je u pritvoru mnogo više maloljetničkih demonstranata nego u Manchesteru. Oko 90 posto djece koja su privedena zbog avgustovih nemira su dječaci.

Britanski odjel UNICEF-a naveo je u izjavi da su podaci iz britanskih zatvora “vrlo zabrinjavajući”.

“Ljudi koji su napadnuti ili čija je imovina uništena tokom demonstracija, znaju da su njihova prava povrijeđena. Međutim, naše pravosuđe ne smije kršiti dječja prava kada reagira na ove grozne događaje. Prilikom kažnjavanja djece koja počinjavaju krivična djela mora se čvrsto držati Konvencije o pravu djeteta.”

“Nakon krivičnog kažnjavanja djece, također im moramo osigurati pomoć i povratak u njihove zajednice, da bi se razvili u odrasle ljude koji doprinose našem društvu a ne one koji će nastaviti kršiti zakon”, javili su iz UNICEF-a.

Novi zakon

Glasnogovornica britanskog Ministarstva pravde rekla je da je “kažnjavanje stvar nezavisnog pravosuđa”.

“Pritvor se uglavnom određuje kao posljednja moguća kaznena mjera za najozbiljnije ili najupornije mlade prijestupnike, u slučaju kada je potrebno zaštititi građane. Kazneno vijeće, koje je nezavisno ekspertno tijelo, daje smjernice pravosuđu.”

Glasnogovornica je dodala da je u pripremi novi zakon kojim će se ograničiti određivanje pritvora maloljetnicima kojima će, ako budu okrivljeni, vjerovatno biti izrečena samo uvjetna kazna.

Izvor: Agencije