‘Okupacija’ američkih gradova

Protesti se podudaraju sa desetogodišnjicom početka rata u Afganistanu (EPA)

Protesti inspirirani pokretom Okupirajmo Wall Street i dalje se nastavljaju širom Sjedinjenih Američkih Država.

Dopisnica Al Jazeere iz Washingtona Monica Villamizar, javlja da su u subotu organizirani novi protesti u američkoj prijestolnici. Demonstranti su između ostalog protestirali i protiv upotrebe bespilotnih letjelica u američkoj vojsci.

Stotine ljudi, uključujući i antiratne aktiviste, pridružilo se protestima Okupirajmo DC, koji su se podudarili sa desetom godišnjicom početka rata u Afganistanu, gdje su se ove letjelice koristile.

Blokiran muzej

„Aktivisti sa transparentima protiv upotrebe bespilotnih letjelica pokušali su da uđu u Smithsonian muzej“, rekla je naša novinarka.

Glasnogovornica muzeja Isabel Lara izjavila je da je jedna osoba uhapšena kada je oko dvije stotine demonstranta krenulo na ulaz muzeja kojeg je blokiralo šest čuvara.

„Bilo je dosta gurkanja“, rekla je Lara, dodajući da je jedan čuvar bio okružen demonstrantima sa svih strana te da je upotrijebio suzavac.

Protesti su se nastavili i u New Yorku te je u subotu nekoliko hiljada demonstranata sa Wall Streeta marširalo prema parku Washington Square na sastanak koji su opisali kao „generalnu skupštinu“ pokreta.

Mirna šetnja krenula je od parka Zuccotti, nezvaničnog sjedišta pokreta, gdje aktivisti kampiraju više od tri sedmice. Lucas Vasquez, student koji je predvodio marš, rekao je da demonstranti žele postaviti svoj kamp i na trgu Washington i parku Battery.

Kontroliranje života

Protesti su se održali i u gradu Mobile u Alabami. Kristin Thompson, 22-godišnja učiteljica i jedna od stotine demonstranata u ovom gradu rekla je: „Umorni smo od ljudi koji kontroliraju, ili misle da kontroliraju naše živote.“

U gradu Santa Fe, New Meksiko, oko 250 demonstranta izašlo je na ulice i okupilo se kod poslovnice banke Bank of America. „Svi smo u ovome zajedno“, rekla je Ramona Beene, vlasnica kompanije kolača. Navela je da njena djeca koja su krenula na fakultet troše „hiljade dolara na školovanje, a nakon diplome neće imati posao“.

Pokret koji je počeo u New Yorku 17. septembra, proširio se na mnoge američke gradove, uključujući San Francisco, Los Angeles, Chicago, Austin, Houston, Atlantu i Washington DC.  

Izvor: Al Jazeera i agencije