Historijska pobjeda Donalda Tuska u Poljskoj

Donald Tusk: Zajedno ćemo nositi teret odgovornosti za Poljsku u naredne četiri godine (EPA)

Premijer Poljske Donald Tusk proglasio je u noći sa nedjelje na ponedjeljak pobjedu svoje stranke Građanska platforma na parlamentarnim izborima u Poljskoj.

Predsjednik opozicione stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczyński priznao je poraz, nakon što su rezultati izlaznih anketa po zatvaranju biračkih mjesta pokazali da je Tuskova stranka na putu da osvoji 39,6 posto glasova, a stranka Kaczyńskog 30,1 posto, javio je Reuters.

Tuskov koalicijski partner, Poljska seljačka stranka (PSL), saopćio je po objavljivanju rezultata kako je spreman učestvovatie u radu vlade i u naredne četiri godine.

Rezultati izlaznih anketa ukazuju da bi Građanska platforma i PSL imali dovoljno mjesta da osiguraju većinu u Sejmu, donjem domu parlamenta, javila je Fena.

“Želio bih se zahvaliti svima koji su glasali za nas, kao i onima koji nisu, jer ćemo zajedno nositi teret odgovornosti za Poljsku u naredne četiri godine”, rekao je Tusk u izbornom štabu stranke.

Oko 38 miliona Poljaka je na oko 26.000 biračkih mjesta glasalo za članove Sejma, koji ima 460 mjesta, i 100 članova Senata.

To je prvi put da su birači vladajućoj partiji dali povjerenje za novi četvorogodišnji mandat još od pada komunizma 1989. godine, javio je Tanjug.

Izbjegnuta recesija

Očekuje se da na rezultate izbora pozitivno reagiraju finansijska tržišta, naročito jer se očekuje da Tusk nastavi s umjerenom ekonomskom politikom, koja je dovela do relativne stabilnosti u toj najvećoj istočnoevropskoj članici Evropske unije (EU) u vrijeme produbljene krize u eurozoni.

Poljska je jedina članica EU koja nije potonula u recesiju tokom globalne finansijske krize 2008. i 2009. godine.

Ministar finansija Jacek Rostowski kazao je da je spreman ostati na toj funkciji i ponovio namjeru da smanji budžetski deficit na manje od 3 posto sljedeće godine, u skladu s obećanjem koje je dato EU.

Građanska platforma također namjerava nastaviti program privatizacije, koji bi ove godine mogao donijeti oko 3,7 milijardi eura i 2,2 milijardi eura iduće godine.

Tusk, koji se zalaže i za bližu integraciju s ostatkom EU, izjavio je ranije da uvođenje eura ostaje strateški cilj Poljske uprkos dužničkoj krizi u eurozoni.

Svoje poslanike među 460 članova Sejma imat će još najveće iznenađenje izbora, antiklerikalna nova stranka – Pokret Palikota Janoša Palikota, bivšeg majstora za skandale poljske političke scene, koji je zato napustio redove Tuskovih liberala i koji prema dosadašnjim rezultatima ima 9,8 posto glasova.

Preko 9 odsto glasova partnera u Tuskovoj dosadašnjoj vladi, demokršćana iz Poljske narodne stranke vicepremijera Waldemara Pawlaka, daju realnu vjerovatnoću da Poljsku vodi ne samo isti premijer, već i ista koalicija kao protekle četiri godine.

Dobra zaprega

U Sejm još ulazi i Savez demokratske ljevice sa 8,24 posto glasova i jedan predstavnik njemačke manjine, koja po Ustavu, bez obzira na rezultate, ima garantirano mjesto u donjem domu.

Djelimični rezultati koje je saopćila Državna izborna komisija Tuskovim liberalima daju komotnu većinu od 63 senatora u gornjem domu parlamenta, koji se bira prema većinskom izbornom sistemu.

Konzervativci Kaczyńskog imali bi 28 senatora, Pawlakovi demokršćani dva, a svi ostali još sedam senatora.

Na izbore u nedjelju, tek druge redovne od pada komunista, pošto je, osim Tuskove, cijeli četvorogodišnji mandat izdržala samo vlada sadašnjeg predsjednika Evropskog parlamenta (EP) Jerrya Buzeka, izašlo je 47,25 posto od oko 30,5 miliona Poljaka s pravom glasa.

Historijsku pobjedu Tusku i njegovim liberalima, prema prvim ocjenama analitičara, ali i bivšeg predsjednika Poljske Alexandra Kwašniewskog, osiguralo je je uvjerenje Poljaka da u vrijeme krize “ne treba mijenjati zapregu koja dobro vuče”.

Poljaci su također uvjereni da Tusk, koji uživa ugled u Evropi i, umjesto podozrivosti Kaczyńskog, prema moćnim susjedima, Njemačkoj i Rusiji ide putem poboljšavanja odnosa, ima najveće šanse da se izbori za maksimalno veliku kvotu dotacija iz evropskih fondova te da će Poljska ostati najveći neto korisnik dotacija i u narednom budžetskom periodu EU.

Izvor: Agencije