Gubitak Erste Group 800 miliona eura

Erste: Neto gubitak između 920 i 970 miliona eura (EPA)

Austrijska bankovna Erste Group očekuje da će u ovoj godini poslovati s neto gubitkom od 700 do 800 miliona eura, zbog vanrednih jednokratnih troškova povezanih s otpisom vrijednosti proizašlim iz evropske dužničke krize, saopćila je ta banka.

Erste Grupa smanjila je izloženost u državnim dugovima u Grčkoj, Portugalu, Španiji, Irskoj i Italiji sa 1,9 milijardi eura krajem 2010. na 600 miliona eura krajem septembra ove godine, kada je 95 posto te izloženosti sada prikazano prema tržišnoj vrijednosti.

Banka je najavila kompletan otpis goodwilla u Mađarskoj od 312 miliona eura prije oporezivanja (312 miliona eura poslije poreza). Također će priznati dodatne troškove povezane s rezerviranjima za rizike u ukupnom od 450 miliona eura prije oporezivanja (450 miliona eura nakon poreza).

Erste Gruup očekuje da će u prvih devet mjeseci zabilježiti neto gubitak između 920 i 970 miliona eura. Isključujući te vanredne jednokratne troškove (bez utjecaja bankarskog poreza u Austriji i Mađarskoj), u ovoj grupi u istom razdoblju očekuju neto dobit od 700 miliona eura.

Nepromijenjen core tier 1

“Naše nade da ćemo vidjeti rješenje za dužničku krizu u Evropi u bliskoj budućnosti značajno su se smanjile u proteklih nekoliko sedmica. Sada pretpostavljamo da će to sve više utjecati i na realnu ekonomiju i da će pogoditi i našu regiju, premda manje izrazito. Stoga smo poduzeli radikalne korake u našoj bilansi kako bismo pripremili Erste Gruop za duže razdoblje neizvjesnosti, kazao je predsjednik uprave Erste Groupa Andreas Treichl nakon sastanka uprave.

“Dogovorene mjere će dobit od 700 miliona eura u prva tri tromjesečja pretvoriti u gubitak. Ipak, sve te mjere predstavljaju isključivo jednokratni trošak, koji će nas, kao banku, pripremiti za situaciju koja slijedi. Naša stopa adekvatnosti kapitala (core tier 1) i snažno stanje likvidnosti, koji su ključni pokazatelji naše snage u ovim vremenima, neće biti pogođeni. Uz podršku kontinuirano snažne operativne izvedbe, naš core tier 1 krajem ove godine ostat će nepromijenjen u odnosu na kraj prošle godine”, zaključio je Treichl i dodao da će on krajem godine iznositi 9,2 posto, koliko i na kraju prošle godine.

Zbog pogoršanih prognozi za privrede eurozone i kao preventivnu mjeru, Erste Group će odgoditi raniju otplatu tzv. participirajućeg kapitala državi (1,2 milijarde eura) za godinu, te predložiti da za financsjsku 2011. ne bude isplaćena dividenda.

Izvor: Al Jazeera