Evropske institucije protiv smrtne kazne

Torbjorn Jagland, generalni sekretar Vijeća Evrope (EPA)

Evropska unija (EU) i Vijeće Evrope (VE), povodom Međunarodnog dana borbe protiv smrtne kazne, pozvali su na ukidanje tog najtežeg oblika kažnjavanja.

“Smatramo da je smrtna kazna nehumana, da predstavlja kršenje ljudskog dostojanstva”, navodi se u zajedničkoj izjavi šefice diplomatije EU Catherine Ashton i generalnog sekretara VE Torbjorna Jaglanda.

Dvije evropske institucije podsjetile su da iskustvo Evrope pokazuje da ta kazna nema za posljedicu smanjenje broja najtežih kaznenih djela, niti donosi osjećaj pravde žrtvama takvih zločina.

Smrtna kazna izrečena zbog pravosudne greške, od koje nijedan pravni sistem ne može biti imun, predstavlja nepovratni gubitak ljudskog života, upozoravaju Ashton i Jagland.

Na području 27 zemalja članica EU te VE, koje broji 47 zemalja, od 1997. godine nije izvršena nijedna smrtna kazna, a jedina evropska zemlja koja to još čini je Bjelorusija.

Poziv Bjelorusiji

“I dalje osuđujemo primjenu smrtne kazne u Bjelorusiji te pozivamo bjeloruske vlasti da uvedu moratorij s vizijom njenog ukidanja”, poručili su Ashton i Jagland.

Nevladina organizacija Amnesty International (AI), povodom Međunarodnog dana borbe protiv smrtne kazne, također je prozvala Bjelorusiju, u kojoj je, prema njenim podacima, u posljednjih 20 godina pogubljeno oko 400 osoba.

“Zatvorenicima se govori da će biti pogubljeni metkom u potiljak tek nekoliko trenutaka prije nego se to dogodi, a porodica se obavještava sedmicama i mjesecima nakon izvršenja smrtne kazne”, saopćila je AI.

AI raspolaže podacima o hiljadama pogubljenja u 23 zemlje u 2010. godini.

Također, iz ove organizacije navode da je krajem prošle godine najmanje 17.800 osoba širom svijeta čekalo na izvršenje smrtne kazne.

U svijetu 58 država još uvijek provodi smrtnu kaznu, ali je ipak sve manje zemalja koje je primjenjuju, te je od 1993. do 2009. godine broj država koje su ukinule ovu kaznu porastao sa 55 na 97.

Najviše se pogubljenja izvrši u Kini, zatim u Iranu, Sjevernoj Koreji i Jemenu, a u neslavnom društvu zemalja sa smrtnom kaznom je i SAD, u kojem dvije trećine saveznih država još ima smrtnu kaznu.

Texas rekorder

Texas drži rekord sa 236 pogubljenja u posljednjih desetak godina.

Američki mediji navode da bi promjena raspoloženja ljudi u pogledu smrtne kazne te visoki troškovi dugotrajnih postupaka protiv osoba osuđenih na pogubljenje mogli otvoriti put ukidanju te kazne u pojedinim saveznim američkim državama.

Samo u Californiji više od 700 osoba čeka na izvršenje kazne.

Područja svijeta koja se teško opraštaju od te kazne i dalje su Bliski istok i sjeverna Afrika te dijelovi Azije.

Međunarodna udurženja za zaštitu ljudskih prava nadaju se da bi Arapsko proljeće moglo otvoriti vrata ukidanju smrtnih kazni u tom dijelu svijeta.

Ujedinjeni narodi (UN) su nedavno usvojili rezoluciju s prijedlogom svjetskog moratorija na smrtne kazne, kako bi se ona ukinula u čitavom svijetu.

I Kina počinje pokazivati političku volju da učini korake na tom planu, pa je ove godine smanjila broj krivičih djela za koja se može izreći smrtna kazna.

Izvor: Agencije