Hammarberg: U Poljskoj postojali tajni zatvori CIA-e

Hammarberg: Znamo koga su tamo držali i kakve metode su na njima primjenjivali (EPA)

Komesar za ljudska prava Vijeća evrope tvrdi da postoje dokazi za to da su u Poljskoj 2002. i 2003. postojali tajni zatvori CIA-e.

“Proučio sam vrijedne informacije koje imamo i jasno je da su u Poljskoj između decembra 2002. i septembra 2003. godine postojali tajni zatvori CIA-e,” rekao je Thomas Hammarberg.

“Znamo koga su tamo držali i kakve metode su na njima primjenjivali. Mogu da se označe kao mučenje”, kazao je Hammarberg u intervjuu drugom kanalu poljske nacionalne televzije TVP.

Hammarberg je pomenuo i konkretna imena i naglasio da su to bili takozvani zatvorenici visoke vrijednosti. 

U nekoliko izvještaja EU spominje se tajni zatvor u Poljskoj, gdje su navodno dovođeni osumnjičeni teroristi Abu Zubaydah, Abd al-Rahim al-Nashiri, kao i dvojica osumnjičenika uključenih u planiranje napada 11. septembra, Khalid Sheik Mohammed i Ramzi Binalshibh.

“Imamo o tome dokumente. Ima ih i poljski tužilac. Puno je informacija koje su procurile, čak i iz same CIA-e. Postoji i izvještaj generalnog inspektora CIA-e, koji je dovoljno uporediti sa drugim dokazima”, rekao je Hammarberg. 

Diplomatska pomoć

Komesar, koji je boravio u Varšavi povodom samita Istočnog partnerstva Evropske unije, zamolio je šefa poljske diplomatije Radoslava Šikorskog za diplomatsku pomoć kako bi američkoj administraciji postalo jasno koliko je Evropi važno da se ta afera razjasni. 

“Smatram da treba da se borimo protiv terorizma, ali legalnim sredstvima i poštujući ljudska prava. Ukoliko ne postupamo tako, upadamo u zamku – koristimo slične metode kao sami teroristi. Nadam se da ćemo iz toga izvući pouke i da se takve greške više nikada neće ponoviti”, kazao je Hammarberg.

O tajnom zatvoru CIA-e, koji je prema dostupnim saznanjima bio u bazi u oblasti Mazurskih jezera, od 2008. godine vodi se zvanična, ali povjerljiva istraga. 

Svi poljski zvaničnici, od tadašnjeg predsjednika Aleksandra Kvašnjevskog i premijera Lešeka Milera iz Saveza demokratske ljevice, preko pripadnika nekadašnje vlade konzervativaca, a sada liberala i demohrišćana, kategorično su demantovali da su bilo šta znali o tajnom zatvoru CIA-e.

Izvori: Agencije