Turska lansirala prvi satelit domaće proizvodnje u orbitu

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da ovo lansiranje označava otvaranje ‘nove faze’ za Tursku u proizvodnji satelita.

Raketa SpaceX Falcon 9 odnijela je satelit u svemir iz svemirskog lansirnog kompleksa Cape Canaveral na Floridi u SAD-u (Joe Skipper / Reuters)

Turska je u utorak lansirala svoj prvi komunikacijski satelit domaće proizvodnje, Turksat 6A, u orbitu, čime će se proširiti satelitska pokrivenost zemlje i zadovoljiti njezine potrebe za televizijskim emitiranjem, saopćile su vlasti.

Raketa SpaceX Falcon 9 odnijela je satelit u svemir iz svemirskog lansirnog kompleksa Cape Canaveral na Floridi u SAD-u.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da ovo lansiranje označava otvaranje “nove faze” za Tursku u proizvodnji satelita.

Turska i ranije koristila raketa iz SpaceX-a

Ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu rekao je da je prvi signal s Turksata 6A primljen 67 minuta nakon lansiranja, kao što je i planirano, dodajući da će taj satelit proširiti mogućnost praćenja turskih sadržaja na pet milijardi ljudi.

“Dovest ćemo vlastite komunikacije, naše televizijske emisije na sigurniji, bolji nivo”, rekao je, objasnivši da će Turksat 6A sad omogućavati sadržajima iz Turske da dosegnu i Indiju, Indoneziju, Maleziju i Tajland.

Turska je također ranije lansirala satelite pomoću raketa iz SpaceX-a.

Uraloglu kaže da je Turksat 6A rezultat desetogodišnjeg napora da se proizvede satelit u Turskoj, čime je ta zemlja postala jedna od 11 zemalja koje su to učinile, dodaje.

Izvor: Agencije