Starliner se i dalje ne može odvojiti od ISS-a

Dvoje članova posade stigli su na ISS 6. juna i tamo su trebali ostati nekoliko dana kako bi proveli medicinske i druge eksperimente, no zapeli su na ISS-u već mjesec dana zbog više kvarova.

'Starliner' je djelomično obnovljiva letjelica koja se sastoji od tri metra visoke kapsule za posadu i servisnog modula (NASA via AP)

Boeingova svemirska letjelica „Starliner“, koja je prije gotovo mjesec dana uz određene probleme uspjela pristati na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i već se trebala vratiti na Zemlju, još se ne može odvojiti od ISS-a nakon što su otkrivena nova curenja helija na kapsuli kojoj je ovo bio prvi let s posadom.

Dvoje članova posade, astronauti Butch Wilmore i Suni Williams stigli su na ISS 6. juna i tamo su trebali ostati nekoliko dana kako bi proveli medicinske i druge eksperimente, no zapeli su na ISS-u već mjesec dana zbog više kvarova, uključujući i curenje helija na jednom od ventila, što je moglo dovesti u opasnost astronaute prilikom povratka na Zemlju. Njihov povratak je odgađan više puta – 12. i 18. te 22. juna.

Posljednji tehnički problemi tako ponovno odgađaju povratak Wilmorea i Williams čija je misija pogođena nizom kvarova i problema.

Nakon lansiranja iz svemirskog centra Cape Canaveral, na Floridi, „Starliner“ je zbog problema s motorom uspio pristati u drugom pokušaju. Potom je uočeno curenje helija na više mjesta. Jedno je curenje uočeno prije samog lansiranja, ali je NASA procijenila da to ne predstavlja nikakvu opasnost za let.

Simulacijski testovi na Zemlji

Sada se na Zemlji moraju obaviti testovi s identičnim motorima prije nego što se letjelica odvoji od ISS-a koji kruži oko Zemlje na visini od 400 kilometara. NASA ponavlja da niko nije zapeo u svemiru.

„Starliner“ je djelomično obnovljiva letjelica koja se sastoji od tri metra visoke kapsule za posadu i servisnog modula. Za razliku od letjelice „Crew Dragon“, kompanije SpaceX, ne može pristati na vodu već samo na suho tlo.

Prema specifikacijama letjelice, „Starliner“ može ostati priključen na ISS maksimalno 45 dana, ali nije poznato što bi se s letjelicom dogodilo nakon tog vremena. Riječ je o prvom testnom letu s posadom ovog 4,2 milijarde dolara vrijednog projekta agencije NASA i Boeinga.

Svi ovi problemi ne ulijevaju povjerenje u Boeingovu kapsulu niti u cijelu misiju te stručnjaci tvrde kako ih ne bi iznenadilo da neko u agenciji NASA već priprema SpaceX-ovu letjelicu za misiju spašavanja.

Izvor: Agencije