Japanska vlada konačno iz upotrebe izbacila diskete

‘Pobijedili smo u ratu s disketama’, potvrdio je ministar digitalnih tehnologija Taro Kono koji se zalagao i za izbacivanje iz upotrebe faks-uređaja i ostale opreme bazirane na analognoj tehnologiji.

Do sredine juna digitalna agencija ukinula je sve propise koji reguliraju upotrebu disketa, njih 1.034 (Getty Images)

Japanska vlada izbacila je iz upotrebe diskete, što je ocijenjeno kao „ključna prekretnica u kampanji modernizacije državne uprave“.

Do sredine juna digitalna agencija ukinula je sve propise koji reguliraju upotrebu disketa, njih 1.034, izvijestila je vlada u Tokiju. Izuzetak je samo propis o recikliranju vozila, prenosi Reuters.

„Pobijedili smo u ratu s disketama“, potvrdio je ministar digitalnih tehnologija Taro Kono koji se zalagao i za izbacivanje iz upotrebe faks-uređaja te ostale opreme bazirane na analognoj tehnologiji.

Digitalizacija često suočena s problemima

Digitalna agencija osnovana je tokom pandemije 2021. godine, kada je pokušaj uspostavljanja sistema testiranja i cijepljenja razotkrio da se vlada još oslanja na papirnate dokumente i zastarjelu tehnologiju.

Kono je sadašnju dužnost preuzeo u augustu 2022. godine, a svojevremeno se kandidirao i za premijersku dužnost. Njegova biografija uključuje i dužnosti u ministarstvima odbrane i vanjskih poslova.

Digitalizacija se u Japanu često suočavala s izazovima, pa je tako aplikacija za praćenje kontakata u pandemiji neslavno propala, a proces usvajanja digitalne lične karte „My Number“ trajao je dulje nego što se očekivalo, prenosi Hina.

Izvor: Agencije