U povodu Teslinog rođendana objavljena zbirka njegovih patenata

Tesla je život posvetio istraživanju elektriciteta i drugih srodnih područja. Njegovi radovi i izumi predstavljaju značajan doprinos čovječanstvu. Od 271 patenta, samo u SAD-u odobreno ih je 112.

Pretpostavlja se da je dio izuma Nikole Tesla pohranjen tako da nisu dostupni javnosti (Getty Images)

Državni zavod za intelektualno vlasništvo Hrvatske objavio je zbirku patenata Nikole Tesle, kojih je taj izumiteljski genije tokom života imao čak 271 u 26 zemalja, čime se ta institucija pridružio obilježavanju Nacionalnog dana Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih naučnika.

Tesla je rođen 10. jula 1856. u ličkom selu Smiljan, zbog čega je taj datum u Hrvatskom saboru prije 10 godina proglašen Nacionalnim danom Nikole Tesle – danom znanosti, tehnologije i inovacija, podsjeća Hina.

Tesla je svoj život posvetio istraživanju elektriciteta i drugih srodnih područja. Njegovi radovi i izumi predstavljaju značajan doprinos čovječanstvu, a mnogi od njih zaštićeni su patentima. Od 271 patenta, samo u SAD-u mu je odobreno njih 112.

Otprilike u isto vrijeme kada i njemački fizičar Wilhelm Conrad Roentgen, Tesla je eksperimentirao s X-zrakama i izradio upute za rad s njima. Krajem 19. stoljeća prijavio je patent za daljinsko upravljanje brodovima i vozilima. Na njegov poticaj izgrađen je visokonaponski laboratorij u Colorado Springsu za eksperimente s bežičnim vezama i munjama. Tesla je prvi ukazao na mogućnost elektroterapije i bežičnog prijenosa informacija i energije.

Neki izumi nisu ni danas u potpunosti naučno dokazani

Genijalnost njegova uma potvrđuje činjenica da neki njegovi izumi još uvijek nisu u potpunosti naučno dokazani.

Tesla je svoj život posvetio istraživanju elektriciteta i drugih srodnih područja (Ullstein bild via Getty Images)

Mjerna jedinica za magnetsku indukciju nazvana je po njemu u znak zahvalnosti za doprinos elektrotehnici.

Pretpostavlja se da je dio izuma Nikole Tesla pohranjen tako da nisu dostupni javnosti, objavio je hrvatski Državni zavod za intelektualno vlasništvo.

Tako su informacije sadržane u Teslinim patentima jedine koje su u potpunosti dostupne široj javnosti. Međutim, iz njegove prepiske može se zaključiti da Tesla sve do kraja života radio na novim izumima iz različitih područja.

Obilježavanje Nacionalnog dana Nikole Tesle podsjeća na njegov neiscrpni genijalni rad i važnost njegovih izuma za savremeno društvo, zbog čega je i Zavod za intelektualno vlasništvo Hrvatske objavio zbirku njegovih patenata.

Izvor: Agencije