Prodaja kompjutera raste zahvaljujući AI-ju

U periodu od aprila do juna proizvođači su kupcima širom svijeta isporučili 64,9 miliona kompjutera, za tri posto više nego u istom periodu prošle godine.

Prodaja je porasla drugi kvartal zaredom, nakon dvogodišnjeg perioda slabosti (Getty Images)

Prodaja kompjutera porasla je i u drugom kvartalu zahvaljujući potražnji za uređajima koji podržavaju umjetnu inteligenciju, pokazali su preliminarni podaci istraživačke kompanije IDC.

U periodu od aprila do juna proizvođači su kupcima širom svijeta isporučili 64,9 miliona kompjutera, za tri posto više nego u istom periodu prošle godine, javlja Reuters.

Prodaja je tako porasla drugi kvartal zaredom, nakon dvogodišnjeg perioda slabosti, ističe IDC.

Najveći skok isporuka bilježio je Apple – za 20,8 posto, a slijedi Acer – s 13,7 posto više isporučenih kompjutera nego u drugom prošlogodišnjem kvartalu.

Lenovo i HP ispred svih

„Čini se da su dva uzastopna kvartala rasta i euforija koju je izazvala umjetna inteligencija, uz komercijalni ciklus nabave novijih uređaja, bili pravi lijek za anemično tržište kompjutera“, rekao je Ryan Reith, potpredsjednik grupe IDC-ovih Worldwide Device Trackers.

„Jasno je da se glavna priča vrti oko AI-ja, ali živnula je i nabava kompjutera koja ne sadrže komponentu AI-ja, pa su na zrelom tržištu zapuhali neki dobri vjetrovi“.

Kočnica tržištu bili su slabiji rezultati u Kini, napominju u IDC-u. Kada se azijski div isključi iz izračuna, isporuke su porasle više od pet posto.

Najveći udio u svjetskom tržištu kompjutera držao je u drugom kvartalu kineski Lenovo sa 22,7 posto, u stopu ih prati američki HP s udjelom od 21,1 posto, a na trećem je mjestu Dell s 15,5 posto, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije