Vrijednost kompanije Nvidia dostigla 3.000 milijardi dolara

Kompjuterske čipove kompanije Nvidia trenutno koriste Amazon, Google, Meta i Tesla, među kojima su i modeli čipova napravljenih posebno za razvoj umjetne inteligencije.

Nvidia je nedavno objavila da je njen prihod u prvom fiskalnom kvartalu 2024, koji se završio krajem aprila, porastao za 242 posto međugodišnje (CFOTO / Future Publishing via Getty Images)

Berzanska vrijednost kalifornijskog proizvođača naprednih čipova Nvidia prvi put je dostigla iznos od 3.000 milijardi dolara, nakon što su dionice dostigle rekordnu vrijednost od 1.219,93 dolara.

Dionice tog proizvođača specijaliziranih čipova umjetne inteligencije su na posljednjem listanju porasle za 4,75 posto, prenio je Reuters.

Nvidia je trenutno najvidljiviji američki brend, navodi se u posljednjim anketama.

Kompanija, koja svojim proizvodima pomaže u pokretanju revolucije umjetne inteligencije, zauzela je prvo mjesto na nedavno objavljenoj „Axios Harris Poll 100“ rang-listi reputacije iz 2024. godine, objavio je CNBC. Riječ je o anketi grupe američkih građana koji su rangirali omiljene brendove, a rezultat je mjerenje reputacije kompanija.

Snažan rast prihoda

Kompjuterske čipove spomenute kompanije trenutno koriste Amazon, Google, Meta i Tesla, među kojima su i modeli čipova napravljenih posebno za razvoj umjetne inteligencije.

Interesantno je da se kompanija nije čak ni našla na prošlogodišnjoj listi 100 najvidljivijih američkih kompanija.

Nvidia je nedavno objavila da je njen prihod u prvom fiskalnom kvartalu 2024, koji se završio krajem aprila, porastao za 242 posto međugodišnje na rekordnih 26 milijardi dolara.

Kvartalni prihod centra podataka kompanije Nvidia je porastao za 427 posto međugodišnje i za 23 posto u odnosu na posljednji kvartal 2023. na rekordnih 22,6 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije