Najveća astronomska kamera bit će postavljena u Čileu

Cilj istraživanja je razumjeti tamnu tvar svemira, kao i opasnost udara asteroida u Zemlju, zvijezde ili planete u blizini Sunca. 

Najveća astronomska kamera bit će postavljena na rubu Atacame (Olivier Bonin / SLAC National Accelerator Laboratory via Reuters)

S rezolucijom iznad 3,2 gigapiksela, težinom od gotovo tri tone i ambicijom provođenja decenijskih istraživanja, najveća ikad digitalna kamera, izrađena u astronomske svrhe, spremna je za postavljanje na sjeveru Čilea.

Dijelovi potrebni za sastavljanje opservatorija Vera C. Rubin, poput teleskopa i same kamere, putovali su u nekoliko vozila na vrh planine Cerro Pachon u regiji Coquimbo, na samom rubu pustinje Atacama, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Stuartt Corder, naučni lider udruženja univerziteta AURA i zamjenik direktora NOIRLab centra koji će upravljati opservatorijem, izrazio je nadu da će sve biti spremno za instalaciju kasnije ove godine.

Desetogodišnje istraživanje

Na službenim stranicama piše da je opservatorij Rubin kompleksan, integriran sistem s teleskopom promjera osam metara, kamerom i automatskim procesiranjem podataka.

Bilježit će otprilike 20 terabajta podataka dnevno, a desetogodišnje istraživanje proizvest će katalog podataka od 15 petabajta.

Cilj istraživanja je razumjeti tamnu tvar svemira, kao i opasnost udara asteroida u Zemlju, zvijezde ili planete u blizini Sunca.

AURA je konzorcij 47 američkih institucija i tri međunarodna partnera, koji upravlja astronomskim opservatorijima za Nacionalnu naučnu fondaciju i NASA-u.

Čile je domaćin mnogobrojnih astronomskih investicija, zahvaljujući čistom nebu pustinje Atacama, najsuše na svijetu.

Izvor: Agencije