Mega raketa Starship završila prvi uspješan probni let

Prethodna tri probna leta su završila eksplozijama raketa i svemirskih letjelica koje su one nosile.

Raketa Starship se vinula iznad Meksičkog zaliva i krenula na istok, ka Indijskom okeanu (SpaceX / Handout via Reuters)

Mega raketa Starship američke privatne kompanije SpaceX poletjela je iz Texasa, obavila svoj prvi puni probni let kojim se upravljalo s tla i vratila se na Zemlju.

Prethodna tri probna leta su završila eksplozijama raketa i svemirskih letjelica koje su one nosile.

Ta najveća i najmoćnija raketa na svijetu, visoka 121 metar, bez posade se vinula iznad Meksičkog zaliva i krenula na istok, ka Indijskom okeanu.

Nekoliko minuta nakon polijetanja prvostepeni raketni potskivač “booster” se odvojio od svemirske letjelice i pao u Meksički zaljev tačno kako je planirano, pošto je potrošio gorivo, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Sat kasnije, video je prikazao kao dijelovi letjelice nakon pola kruga leta oko planete Zemlje otpadaju zbog jake vreline tokom ponovnog ulaska u atmosferu, ali je letjelica ostala u dovoljno dobrom stanju da prenese podatke o svom letu sve do ciljanog mjesta pada u Indijski okean.

Veliki planovi

Vlasnik kompanije Elon Musk računa da će “Starshipom” za račun američke aeronautičke uprave NASA prevoziti ljude na Mjesec i Mars. Da bi troškovi bili manji, Starship je napravljen tako da može kontrolisano sletjeti na Zemlju i ponovo se koristiti.

NASA je naručila dvije takve letjelice za dva slijetanja s astronautima na Mjesec kasnije ove decenije.

SpaceX već prodaje turistička putovanja oko Mjeseca. Prvi kupac, jedan japanski tajkun, odustao je prošle sedmice od putovanja zbog mnogobrojnih odgađanja leta za koji je unaprijed platio.

Osnivač i izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk ima veće planove: on predviđa čitave flote Starshipova koji prevoze ljude i opremu za izgradnju grada na Marsu.

Izvor: Agencije