Kineska sonda donosi na Zemlju uzorke s ‘tamne’ strane Mjeseca

Ako misija uspije, Kina će postati prva zemlja koja je pokupila materijal sa strane Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje.

Kineska sonda 'Chang'e-6' napustila je u utorak površinu Mjeseca nakon što je prikupila uzorke s 'tamne' strane Zemljinog satelita (CNSA / Xinhua via AP)

Kineska sonda „Chang'e-6“ prenijela je uzorke koje je sakupila s tamne strane Mjeseca u svemirsku letjelicu u orbiti Zemljinog prirodnog satelita.

Nakon što je primila uzorke bespilotna svemirska letjelica odletjet će natrag na Zemlju, a očekuje se da će sletjeti u kinesku regiju Unutarnju Mongoliju 25. juna, javlja novinska agencija Xinhua. Ako uspije, Kina će postati prva zemlja koja je pokupila materijal sa strane Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje.

Sonda „Chang'e-6“ poletjela je s udaljene strane Mjeseca u utorak, nakon što je provela dva dana na površini iskopavajući uzorke.

Misija je izvor nacionalnog ponosa u Kini. Lansiranje sonde u maju privuklo je veliki broj turista u južnu otočku pokrajinu Hainan, a svaki njen sljedeći potez, od slijetanja na tamnu stranu Mjeseca do povratka na Zemlju, viralna je vijest na kineskim društvenim mrežama.

Vijest o uspješnom prijenosu dragocjenih uzoraka u četvrtak, za koji se naučnici nadaju da može otkriti više o porijeklu Sunčevog sistema, stigla je u SAD u atmosferi sve veće zabrinutosti zbog napretka u kineskim programima istraživanja Mjeseca i svemira.

Američka čestitka, ali i poziv na transparentnost

Upitan o misiji „Chang'e-6“, šef američke svemirske agencije NASA, Bill Nelson čestitao je Kini, ali je zatražio od nje da bude transparentnija u pogledu svojih svemirskih aktivnosti.

Nelson je više puta upozoravao da su Sjedinjene Američke Države u „svemirskoj utrci“ s Kinom za povratak na Mjesec jer će službeni Peking sve resurse koje tamo pronađe smatrati svojima.

Odgovarajući na Nelsonove komentare, glasnogovornica Kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je da uspješno uzorkovanje sonde „Chang'e-6“ i odlazak s tamne strane Mjeseca predstavljaju historijske korake za „miroljubivo ljudsko korištenje svemira“ i da su mnoge zemlje nahvalile ovu misiju.

Mao je, također, kritizirala Wolfov amandman, zakon koji je usvojio Kongres SAD-a 2011. godine i koji je zabranio NASA-i saradnju „s Kinom ili bilo kojom kompanijom u kineskom vlasništvu osim ako takve aktivnosti nisu posebno odobrene“.

„Trenutna kinesko-američka svemirska saradnja suočava se s nekim problemima i poteškoćama, glavni uzrok tome je što su domaći zakoni SAD-a, poput Wolfovog amandmana, ometali normalnu razmjenu i dijalog između svemirskih agencija dviju zemalja“, rekla je Mao.

Izvor: Agencije