Italijanski regulator kaznio Metu zbog prikupljanja ličnih podataka

Meta nije precizirala donosi li odluke o suspenziji računa na Instagramu i Facebooku na temelju automatizirane ili ‘ljudske’ analize, a korisnici nisu dobili ni informacije o mogućnostima prigovora.

Meta tvrdi da je izmjene za italijanske korisnike uvela u augustu prošle godine (Reuters)

Italijanski regulator za zaštitu tržišne utakmice (AGCM) izrekao je novčanu kaznu Meti u iznosu od 3,5 miliona eura zbog propusta u upravljanju korisničkim računima na Facebooku i Instagramu, upozorivši na prikupljanje ličnih podataka za komercijalne svrhe i nejasne informacije o mogućnosti prigovora na suspenziju.

Instagram nije odmah obavijestio korisnike da će prikupljati njihove lične podatke za komercijalne svrhe, objasnio je regulator, a prenose agencije na koje se poziva Hina.

Meta nije precizirala ni donosi li odluke o suspenziji korisničkih računa na Instagramu i Facebooku na temelju automatizirane ili „ljudske“ analize, naglasio je AGCM, dodajući da korisnici nisu dobili ni informacije o mogućnostima ulaganja prigovora.

Meta tvrdi da su promjene uveli još u augustu

To znači da nisu znali trebaju li uložiti prigovor sudiji ili „vansudskom tijelu za rješavanje sporova“, objasnili su regulatori, upozorivši i na kratak 30-dnevni rok za podnošenje prigovora. Kompanija je tokom postupka regulatorne provjere obustavila spornu praksu, dodali su regulatori.

Meta tvrdi da je izmjene za italijanske korisnike uvela u augustu prošle godine.

„Još smo jasnije naveli kako koristimo podatke za prikazivanje personaliziranih oglasa na Instagramu i korisnicima ponudili dodatne informacije i opcije ulaganja prigovora na moguću suspenziju računa“, rekao je glasnogovornik kompanije. „Ne slažemo se s odlukom AGCM-a i proučavamo moguće mjere“.

Izvor: Agencije