Kapaciteti energije iz vjetra i sunca u EU porasli za dvije trećine

Od 2019. energetski sektor EU-a značajno se promijenio zbog ambicioznih klimatskih politika i mjera za smanjenje ovisnosti o ruskom plinu.

Cilj Evropske komisije je da EU najmanje 42,5 posto energije dobiva iz obnovljivih izvora do 2030. godine (EPA-EFE/NEIL HALL)

Prema analizi energetskog savjetodavnog tijela Ember, kapaciteti energije iz vjetra i sunca u Evropskoj uniji porasli su za 65 posto od 2019. do 2023, a Njemačka je dala najveći doprinos, prenosi Hina.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak navodi se da je Njemačka zaslužna za 22 posto povećanja, a slijedi je Španija s 13 posto. Više od polovine od 27 država članica EU-a barem je udvostručilo svoje kapacitete energije iz vjetra i sunca tokom tog razdoblja.

Od 2019. do 2023. solarni kapaciteti u EU više su se nego udvostručili, dosegnuvši 257 gigavata prošle godine, dok je kapacitet energije iz vjetra povećan za gotovo trećinu na 219 gigavata.

Zahvaljujući novim kapacitetima, zajednički udio energije iz vjetra i sunca u proizvodnji električne energije u EU-u porastao je sa 17 posto na 27 posto u posljednje četiri godine.

Značajna promjena

Od 2019. energetski sektor EU-a značajno se promijenio zbog ambicioznih klimatskih politika i mjera za smanjenje ovisnosti o ruskom plinu.

Emberova stručnjakinja Sarah Brown kaže da su ambiciozne klimatske politike i ciljane mjere za udaljavanje od ruskog plina kreirale stvaran i održiv pomak.

Cilj strategije Green Deal Evropske komisije je da obnovljivi izvori energije čine najmanje 42,5 posto energije koja se koristi u cijeloj EU do 2030.

Uz Green Deal, EU nastoji postati klimatski neutralna do 2050. Strategija uključuje mjere u područjima kao što su energija, saobraćaj, industrija i poljoprivreda.

Izvor: Agencije