Kosovo zabranilo TikTok u državnim institucijama

Sve državne institucije će biti obavezne da instaliraju tehničku opremu koja onemogućuje rad društvene aplikacije TikTok u prostorijama državnog sektora.

Kosovo postaje prva zemlja nečlanica EU-a na Balkanu koja zabranjuje upotrebu kineske aplikacije u objektima državnih institucija (REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo)

Vlada Kosova donijela je odluku kojom se zabranjuje korištenje popularne društvene mreže TikTok u objektima državnih institucija.

Premijer Albin Kurti na sastanku Vlade Kosova u petak naglasio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo pomenutu zabranu “u cilju eliminacije kibernetičkih prijetnji”, prenosi Anadolija.

Bardhyl Dobra, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova, najavio je da će sve državne institucije biti obavezne da instaliraju tehničku opremu koja onemogućuje rad društvene aplikacije TikTok u prostorijama državnog sektora. Također, svi zaposlenici su dužni da sa službenih uređaja deinstaliraju ovu aplikaciju.

Zabrana za TikTok

“Predlažemo Vladi Kosova da zabrani instalaciju, korištenje i funkcioniranje usluga TikToka na svim sredstvima komunikacije koja su u vlasništvu i pod menadžmentom javnih institucija“, naglasio je Dobra, dodajući da su ove mjere u skladu sa Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti, kao i akcijama koje preduzimaju savezničke države.

TikTok je aplikacija za objavljivanje, razmjenu i komentiranje video sadržaja koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, a zabranjena je u javnim institucijama ili je ograničena/zabranjena upotreba na službenim uređajima u više zemalja na svijetu uključujući Sjedinjene Američke Države i države članice Evropske unije.

Ovom odlukom Kosovo postaje prva zemlja nečlanica EU-a na Balkanu koja zabranjuje upotrebu kineske aplikacije u objektima državnih institucija.

Izvor: Agencije