Erupcije vulkana na Islandu mogle bi trajati decenijama

Niz erupcija je počeo 2021. na poluotoku Reykjanes, na jugozapadnom dijelu otoka, svega 55 kilometara od glavnog grada Reykjavika.

Pet većih erupcija vulkana zbilo se samo od prošlog decembra (Saul Loeb / Pool via Reuters)

Najnoviji niz vulkanskih erupcija na Islandu mogao bi trajati desetljećima ili čak stoljećima, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Terra Nova.

Niz erupcija je počeo 2021. na poluotoku Reykjanes, na jugozapadnom dijelu otoka, svega 55 kilometara od glavnog grada Reykjavika, podsjeća dpa.

Veliki dio stanovništva sjevernoatlantskog otoka živi u pogođenoj regiji. Tamo se, također, nalazi jedini međunarodni aerodrom i nekoliko geotermalnih elektrana koje zemlju opskrbljuju toplom vodom i električnom energijom.

Pet većih erupcija vulkana zbilo se samo od prošlog decembra. Lava se izlila iz pukotina u zemlji i zahvatila je neke kuće.

Tri godine analize

Istraživači su analizirali podatke o potresima u protekle tri godine i uspoređivali hemijska i fizikalna svojstva lave s različitih mjesta kako bi odredili dolazi li iz iste podzemne magmatske komore.

Otkrili su da se zaista radi o magmi sa sličnim petrografskim svojstvima. To upućuje na povezan podzemni sistem magme, napisali su istraživači. S obzirom na seizmološke podatke, vjeruju da je riječ o umjereno velikoj akumulaciji magme na dubini od otprilike devet do 11 kilometara, koja je dugačka deset kilometara. Nastajala je između 2002. i 2020.

Tim istraživača je zaključio da bi trenutna serija erupcija mogla biti početak dugotrajne epizode, no ne mogu predvidjeti koliko će zapravo trajati.

Island se nalazi na mjestu gdje se sjevernoamerička i euroazijska tektonska ploča razdvajaju. Zbog toga su vulkanske erupcije česte, no erupcije vulkana bližih središtu otoka obično traju nekoliko dana ili sedmica. Erupcije iz pukotina mogu trajati znatno duže, prenosi Hina.

Izvor: Agencije