Dvoje astronauta i dalje ‘zaglavljeno’ u svemiru, Boeing rješava problem

Boeing planira pridružiti se privatnoj kompaniji SpaceX u prijevozu posada do i od Svemirske stanice za agenciju NASA, međutim već se na startu suočava s problemima.

Suni Williams i Butch Wilmore poletjeli su u svemir 5. juna (NASA via AP)

Kada je dvoje veterana astronauta američke svemirske agencije NASA poletjelo na probnu vožnju Boeingove nove kapsule „Starliner“, očekivalo se da će se za nekoliko dana vratiti kući s Međunarodne svemirske stanice. Međutim, prošle su tri sedmice, a Barry „Butch“ Wilmore i Sunita „Suni“ Williams su i dalje tamo, dok NASA i Boeing rješavaju probleme s opremom, koji su se pojavili na putu, prenosi AP.

Tri potencijalna datuma slijetanja su otkazana i njihov let kući je sada „na čekanju“.

Boeing, ipak, tvrdi da problemi s kapsulom „Starliner“ ne ometaju povratak i da se „astronauti nisu zaglavili“.

Dugo odgađani probni let je bio prvi sa astronautima u kapsuli. Boeing planira da se pridruži privatnoj kompaniji SpaceX u prijevozu posada do i od Svemirske stanice za agenciju NASA.

Potrebno više vremena za analizu problema

NASA želi više vremena za analizu problema u pogonskom sistemu te svemirske letjelice, koji se koristi za manevriranje. Pogonski sistem je pričvršćen za kapsulu, ali se ne vraća na Zemlju, već se odbacuje tokom ponovnog ulaska i sagorijeva u atmosferi Zemlje.

„Samo nam je potrebno malo više vremena da pregledamo sve podatke i vidimo koliko god možemo dok je taj servisni modul u orbiti“, rekao je Steve Stich, NASA-in programski menadžer za komercijalnu posadu, nakon posljednjeg odgađanja povratka.

Pet od 28 potisnika kapsule je vjerovatno zbog vreline otkazalo tokom pristajanja na Svemirsku stanicu, ali svi osim jednog su potom radili u probnom režimu, objavila je NASA. Boeing tvrdi da taj neispravan potisnik nije problem za povratak.

Nema žurbe za povratak

Kapsula je lansirana 5. juna, uz manji problem s curenjem helija, ali su se pojavila još četiri curenja dok je stigla do Svemirske stanice. Helij se koristi za stvaranje pritiska goriva za potisnike, a sumnjalo se na neispravnu gumenu zaptivku pri prvom curenju. Zvaničnici kažu da ima dovoljno zaliha helija, a Boeing ukazuje da je curenje stabilno i da nije zabrinjavajuće.

„Za sada ne vidimo nijedan scenarij u kojem Starliner neće moći Butcha i Suni vratiti kući“, rekao je Stich.

Kapsula može ostati na svemirskoj stanici 45 dana, a i duže ako je potrebno, objavio je Boeing. Menadžeri misije analiziraju probleme s potisnikom i curenje helija kako bi mogli riješiti probleme prije sljedećeg ljeta.

NASA uvjerava da nema žurbe za povratak dvoje astronauta i tvrdi da ima dosta zaliha za njih i preostalih sedam stanovnika Svemirske stanice, prenosi Beta.

Izvor: Agencije