Kineska lunarna sonda donijela uzorke s udaljene strane Mjeseca

Kina je realizirala prvu misiju u kojoj su uzeti uzorci sa strane Mjeseca okrenute od Zemlje. Naučnici se nadaju da će pružiti nove uvide u historiju nastanka Zemljinog satelita.

Povratak kapsule na Zemlju označava završetak kineske šeste lunarne misije od 2007. godine (Lian Zhen / Xinhua via EPA-EFE)

Kineska lunarna sonda Chang'e-6 vratila se na Zemlju s prvim uzorcima stijena uzetim s udaljene strane Mjeseca, u velikoj prekretnici za rastući svemirski program te zemlje i za istraživanje najbližeg susjeda u svemiru.

Kapsula se spustila u stepe kineske sjeverne regije Unutrašnje Mongolije, pokazale su slike uživo kineske državne televizije.

Kina je posljednji put donijela uzorke stijena krajem 2020. godine, dok su Sjedinjene Američke Države i Sovjetski savez izveli vlastite misije s istim ciljem 1960-ih i 1970-ih, podsjeća dpa.

Vulkansko kamenje staro 2,5 milijarde godina

Međutim, ovo je prva misija koja je dohvatila uzorke sa strane Mjeseca okrenute od Zemlje. Naučnici se nadaju da će pružiti nove uvide u historiju nastanka Zemljinog satelita.

Lender svemirske letjelice Chang'e-6, nazvane po kineskoj božici Mjeseca, sletio je na Mjesečev južni pol, odnosno područje bazena Aitken početkom juna.

Kineski istraživači pretpostavljaju da će se vraćeni uzorci sastojati od 2,5 milijarde godina starog vulkanskog kamenja. Uzorci bi, također, mogli sadržavati tragove ranijih udara meteorita, što bi moglo ponuditi tragove o tome kako je nastao Sunčev sistem.

Izuzetno teško slijetanje

Povratak kapsule na Zemlju označava završetak kineske šeste lunarne misije od 2007. godine.

Misija Chang'e-5 donijela je uzorke s bliže strane Mjeseca 2020. Prije toga, Kina je postala prva zemlja koja je sletjela na suprotnu stranu kada je rover Chang'e-4 istraživao tamošnji teren 2019.

Slijetanje na Mjesec izuzetno je teško. U nedavnoj prošlosti nekoliko sondi iz Indije, Izraela, Japana i Rusije nije stiglo na svoje odredište kako je planirano.

Izvor: Agencije