Odgođen povratak Boeingovog Starlinera sa ISS-a

NASA nije navela novi datum, što izaziva pitanja kada će se misija sa dvoje astronauta vratiti zbog dodatnih testiranja i tehničkih problema koji su uzrokovali više kašnjenja.

Povratak na Zemlju bio je prethodno planiran za 26. juni (Joe Skipper / Reuters)

Povratak Boeingove letjelice Starliner na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) je odgođen, saopćila je NASA.

NASA nije navela novi datum, što izaziva pitanja kada će se misija sa dvoje astronauta vratiti zbog dodatnih testiranja i tehničkih problema koji su uzrokovali više kašnjenja, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Povratak na Zemlju bio je prethodno planiran za 26. juni.

Posada sa američkim astronautima, Butchom Wilmoreom i Suni Williams, lansirana je 5. juna kao finalna demonstracija za dobijanje redovne certifikacije leta od strane NASA-e.

Kvarovi i problemi

Tokom testiranja leta Starlinera, koji je već dva puta letio u svemir od 2019. godine bez ljudske posade, dogodilo se pet kvarova na 28 upravljačkih potisnika, bilo je pet curenja helijuma namijenjenog za pritisak ovih potisnika.

Ovi problemi i dodatna testiranja koje NASA i Boeing moraju da obave dovode u pitanje kada će Starliner biti sposoban da vrati posadu kući.

Kompanija je prekoračila budžet za razvoj za 1,5 milijardi dolara iznad ugovora vrijednog 4,5 milijardi dolara sa NASA-om.

NASA želi da Starliner postane drugo američko vozilo sposobno da prevozi astronaute do ISS-a, pored Crew Dragona kompanije Space X, koji je glavno prevozno sredstvo agencije od 2020. godine.

Izvor: Agencije