Bijela kuća zabranjuje prodaju softvera kompanije Kaspersky u SAD-u

Planirana mjera pokazuje da američka administracija nastoji umanjiti bilo kakav rizik od ruskih cyber-napada, koji bi mogao poteći od softvera kompanije Kaspersky, kao i da izvrši pritisak na Moskvu.

Utvrđeno je da bliske veze kompanije Kaspersky s Ruskom vladom predstavljaju veliki rizik (Sergei Ilnitsky / EPA)

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena uskoro bi trebala objaviti planove o zabrani prodaje softvera kompanije Kaspersky u SAD-u zbog bliskih veza te firme s Ruskom vladom, naveo je izvor upoznat s ovim planovima.

Među velikim klijentima ove firme u SAD-u su lokalne i federalne vlasti, kao i provideri usluga za ključno važnu infrastrukturu, prenosi Reuters.

Kako navodi izvor, utvrđeno je da bliske veze kompanije Kaspersky s Ruskom vladom predstavljaju veliki rizik, a povlašteni pristup njihovog softvera kompjuterskim sistemima mogao bi im omogućiti da ukradu povjerljive informacije iz američkih kompjutera ili ubace virus.

Kaspersky će, također, biti dodan na spisak trgovinskih restrikcija, navode druga dva izvora, što će nanijeti udarac ugledu firme koji bi mogao utjecati na prodaju njihovih proizvoda u inozemstvu.

Detalji zabrane za kompaniju Kaspersky još nisu precizirani, a glasnogovornik Ministarstva trgovine nije želio komentarisati te planove.

Kompanija ni Ruska ambasada se, također, nisu oglasile ovim povodom.

Mogućnost manipulacije softverom

Kako prenosi Tanjug, planirana mjera pokazuje da američka administracija nastoji umanjiti bilo kakav rizik od ruskih cyber-napada, koji bi mogao poteći od softvera kompanije Kaspersky, kao i da izvrši pritisak na Moskvu čija ratna djelovanja u Ukrajini ponovno dobijaju zamah.

Nove restrikcije na prodaju softvera kompanije stupit će na snagu 29. septembra, 100 dana nakon objavljivanja, kako bi se dalo vremena firmama da nađu alternative.

Pritisak na poslovanje kompanije Kaspersky u SAD-u pojačan je nakon rata u Ukrajini.

Američka vlada privatno je upozorila neke američke firme dan nakon napada Moskve na Kijev u februaru 2022. da bi Moskva mogla manipulisati softverom koji je napravio Kaspersky kako bi nanijela štetu, podsjeća Reuters.

Kaspersky, firma koja posjeduje i holding kompaniju u Velikoj Britaniji, prijavila je 2022. prihod od 752 miliona dolara, ostvaren od najmanje 220.000 klijenata u 200-ak zemalja.

Izvor: Agencije