Kineska sonda sletjela na tamnu stranu Mjeseca

Sonda Chang'e 6, koja je poletjela iz svemirskog lansirnog centra Wenchang na tropskom otoku Hainan, sletjela je prema planu u golemi bazen Južnog pola-Aitken.

Misija pokrenuta 3. maja trebala bi omogućiti uzimanje prvih uzoraka s udaljene strane Mjeseca, rijetko istraženog područja Zemljinog satelita (Reuters - Ilustracija)

Sonda koju je Kina lansirala početkom maja sletjela je na suprotnu stranu Mjeseca kako bi prikupila uzorke, javlja Hina.

Sonda Chang'e 6, koja je poletjela iz svemirskog lansirnog centra Wenchang na tropskom otoku Hainan, sletjela je prema planu u golemi bazen Južnog pola – Aitken, jedan od najvećih poznatih udarnih kratera u Sunčevom sistemu, objavila je novinska agencija Xinhua, prenoseći saopćenje Kineske svemirske uprave.

Ova 53-dnevna misija pokrenuta 3. maja trebala bi omogućiti uzimanje prvih uzoraka s udaljene strane Mjeseca, rijetko istraženog područja Zemljinog satelita.

Prikupljanje materijala

Sonda će pokušati prikupiti Mjesečev materijal i provesti druge pokuse u zoni slijetanja koristeći se pritom svojom bušilicom za vađenje uzoraka ispod površine i svojom robotskom rukom za hvatanje materijala.

Proces bi trebao biti završen u sljedeća dva dana, dodaje Xinhua.

Kina je već 2019. poslala sondu na suprotnu stranu Mjeseca, ali nije donijela nikakve uzorke.

Naučnici vjeruju da tamna strana Mjeseca – nazvana tako jer je nevidljiva sa Zemlje, a ne zato što nikada ne hvata sunčeve zrake – obećavajuća za istraživanje jer su njeni krateri manje prekriveni drevnim tokovima lave od onih na bliskoj i vidljivoj strani.

Izvor: Agencije