Na britanskim izborima i AI-kandidat

‘AI Steve’, kako će pisati na glasačkim listićima, u stvarnom vremenu razgovara s mještanima u svojoj izbornoj jedinici o raznim pitanjima i zatim im predlaže ideje za moguće politike i traži njihove prijedloge.

Britanska izborna komisija je, na pitanje o tome što će se dogoditi ako 'AI Steve' pobijedi na izborima, odgovorila da će [njegov tvorac] Steve Endacott biti zastupnik u parlamentu, 'a ne neka njegova verzija u obliku umjetne inteligencije' (Muvija M / Reuters)

Biračko tijelo jednog engleskog grada moći će glasati na izborima sljedećeg mjeseca za kandidata kojeg je generirala umjetna inteligencija (AI), vjerovatno prvog takvog u svijetu.

Poduzetnik Steve Endacott jedan je od stotina kandidata za Britanski parlament na izborima 4. jula, no lice na njegovom predizbornom letku nije fotografija tog 59-godišnjaka, već avatar koji je generirala umjetna inteligencija.

„Osnivamo stranku i nakon ovih izbora širom zemlje ćemo regrutirati nove kandidate umjetne inteligencije, a ovo vidimo kao početak, kamen temeljac za nešto veliko i demokratsko“, rekao je Endacott za Reuters.

Endacott, čija je kompanija Neural Voice odgovorna za njegov AI alter ego, kazao je da ga je „frustracija standardnom politikom potakla da se kandidira kao nezavisni kandidat u Brightonu na jugu Engleske“.

„AI Steve“, kako će pisati na glasačkim listićima, u stvarnom vremenu razgovara s mještanima u svojoj izbornoj jedinici o pravima LGBTQ osoba, stambenim i komunalnim pitanjima te imigraciji. Zatim im predlaže ideje za moguće politike i traži njihove prijedloge.

Većina nije sklona

„Koristimo umjetnu inteligenciju u toliko područja – na poslu, socijalnim interakcijama… Zašto je ne bismo stavili u politiku“, rekla je 23-godišnja humanitarka Eona Johnston nakon što je upoznala „AI Stevea“ u blizini poznatog pristaništa u Brightonu. „To bi moglo promijeniti način na koji živimo“.

No, čini se da većina, ipak, nije sklona glasanju za kandidata umjetne inteligencije.

„Umjetna inteligencija i političari imaju jednu stvar zajedničku – ne može im se vjerovati“, rekao je 42-godišnji Andy Clawson. Jim Cheek, 37-godišnji računovođa iz Brightona, istakao je da zastupnici u parlamentu moraju zastupati ljude iz svoje izborne jedinice.

Britanska izborna komisija je, na pitanje o tome šta će se dogoditi ako „AI Steve“ pobijedi na izborima, odgovorila da će Endacott biti zastupnik u parlamentu, „a ne neka njegova verzija u obliku umjetne inteligencije“, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije