Meta mora na sud zbog lažnih oglasa na Facebooku

Australijski bogataš Andrew Forrest kaže da se između aprila i novembra 2023. više od 1.000 spornih oglasa pojavilo na Facebooku u Australiji, što je dovelo do miliona dolara gubitka za one koje su njima pogođeni.

Australski milijarder tvrdi da je Meta profitirala od reklama u kojima je uključena i njegova ličnost (Dado Ruvić / Reuters - Ilustracija)

Američki sud je odbio zahtjev platforme Meta da odbaci tužbu milijardera, australijskog rudarskog magnata Andrewa Forresta, zbog oglasa na Facebooku prema kojima on promoviše lažne kriptovalute i druge lažne investicije.

Američki okružni sudija u kalifornijskom San Joseu objavio je da druga osoba po visini bogatstva u Australiji može da proba dokazati kako je Meta nemarno dozvolila pomenute reklame i time prekršila obavezu da funkcioniše na komercijalno ispravan način, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Forrest, također, može pokušati dokazati da je njegovo ime i lik prisvojila Meta, a ne samo prevaranti koji stoje iza lažnih oglasa.

Više od 1.000 spornih oglasa

On tvrdi da je Meta profitirala više od reklama u kojima je uključena i njegova ličnost, nego što bi dobila da nije bilo tako.

Milijarder je rekao da se više od 1.000 spornih oglasa pojavilo na Facebooku u Australiji, između aprila i novembra 2023. godine, što je dovelo do miliona dolara gubitka za one koji su njima pogođeni.

Advokati Mete odbili su komentarisati te navode.

Izvor: Agencije