Meta odgodila pokretanje AI-softvera u Evropi

Meta je uvjerena u to da je njen pristup u skladu s evropskim zakonima i regulativama.

Bez 'treniranja' lokalnim sadržajem, Meta ne može korisnicima u Evropi ponuditi najbolje iskustvo (John G. Mabanglo / EPA-EFE)

Američki digitalni div Meta odgađa pokretanja svog novog softvera umjetne inteligencije (AI) u Evropi zbog zabrinutosti agencija za zaštitu podataka.

Irsko tijelo za zaštitu podataka zaduženo za Metu u Evropskoj uniji zatražilo je od kompanije da zasad ne obučava svoje modele umjetne inteligencije na temelju javno dostupnih objava na društvenim mrežama Facebook i Instagram, piše njemačka agencija dpa, prenosi Hina.

Bez treniranja lokalnim sadržajem, Meta ne može korisnicima u Evropi ponuditi najbolje iskustvo, navela je kompanija u objavi na blogu. Istovremeno, Meta je uvjerena u to da je njen pristup u skladu s evropskim zakonima i regulativama.

Meta nije jedina koja obučava umjetnu inteligenciju, “a mi smo transparentniji od mnogih drugih u našoj industriji”, objavila je kompanija.

Do odluke o odgodi je došlo nakon kritika da je Meta samo pružila mogućnost ljudima da se usprotive korištenju njihovih podataka, ali od njih nije zatražila eksplicitan pristanak.

Žalbe u 11 zemalja

Aktivisti za zaštitu podataka iz organizacije NOYB su potom prošle sedmice podnijeli žalbe u 11 zemalja te su kritizirali Metu zbog “skrivenog i zavaravajućeg” postupka.

Meta je prvobitno tvrdila da postoji “legitiman interes” za treniranje modela umjetne inteligencije te da bi se u tu svrhu trebao koristiti samo javno dostupan sadržaj odraslih korisnika.

Irsko tijelo za zaštitu podataka je u petak pozdravilo odluku Mete da odgodi svoje planove u Evropi.

Kompanija se softverom umjetne inteligencije, Meta AI takmiči protiv drugih programa poput ChatGPT-a.

Meta AI je dizajniran da generira tekst i slike te odgovara na pitanja korisnika. Meta je proteklih mjeseci stalno naglašavala da će umjetna inteligencija bitno izmijeniti društvene platforme.

Istovremeno, Meta je rekla da namjerava nastaviti dovoditi funkcionalnosti umjetne inteligencije u Evropu.

Izvor: Agencije