Starliner vraća astronaute sa ISS-a 18. juna

Prvobitno se očekivalo da će se Boeingova svemirska letjelica CST-100 Starliner u petak vratiti na Zemlju, nakon što je lansirana 5. juna sa svojom prvom posadom u kojoj je bilo dvoje astronauta.

Starliner može biti 'usidren' na ISS-u najviše 45 dana (Joe Skipper / Reuters)

NASA i Boeing objavili su da će se Starliner i njegova prva astronautska posada vratiti na Zemlju s Međunarodne svemirske stanice 18. juna, kasnije nego što je planirano, dok analitičari misije istražuju probleme koji bi mogli utjecati na njegov povratak.

Prvobitno se očekivalo da će se Boeingova svemirska letjelica CST-100 Starliner u petak vratiti na Zemlju, nakon što je lansirana 5. juna s Floride sa svojom prvom posadom u kojoj je bilo dvoje NASA-inih astronauta, Butch Wilmore i Suni Williams. Misija je ključni test prije nego što američka svemirska agencija može certificirati Starliner za rutinske letove, javlja Reuters.

Dužnosnici NASA-e u Houstonu suočeni su s različitim faktorima u planiranju povratka Starlinera: popravcima neispravnih komponenti na Starlineru, vremenskim uvjetima i pitanjima rasporeda ISS-a kao što su svemirske šetnje u svemiru drugih astronauta na stanici.

Lokacija povratka bit će definirana naknadno

Dodatne promjene datuma povratka Starlinera mogle bi biti objavljene tokom njegove misije, prenosi Hina.

Službenici misije sada planiraju povratak 18. juna. Nakon otprilike šest sati letjelica bi, u zavisnosti od vremenskih uvjeta, sletjela u pustinju White Sands Missile Range u Novom Meksiku, Willcox Playa u Arizoni ili na neku drugu sličnu unaprijed određenu lokaciju.

Starliner može biti usidren na ISS-u najviše 45 dana, potvrdila je NASA.

Izvor: Agencije