Maroko počeo koristiti AI u svojim sudovima

Maroko planira organizirati konferenciju u septembru kako bi se istražile međunarodne prakse korištenja umjetne inteligencije i uspostavio pravni okvir za njenu regulaciju.

Uvođenje AI-ja ima za cilj olakšati rad advokata i sudija, navele su vlasti (Ann Wang / Reuters - Ilustracija)

Maroko je potvrdio da je počeo koristiti umjetnu inteligenciju (AI) u sudovima širom zemlje.

“AI je uveo značajne promjene širom svijeta. Kupili smo AI program i predali ga predsjedniku Visokog sudskog vijeća da ga rasporedi među sudijama. Ovaj program transkribira presude sudijama umjesto da ih ručno pišu”, rekao je ministar pravde Abdellatif Ouahbi tokom sastanka Komiteta za pravosuđe u Predstavničkom domu parlamenta.

Marokanski ministar je rekao da uvođenje AI-ja ima za cilj “olakšati rad advokata i sudija”, prenosi Anadolija.

Prema njegovim riječima, program će omogućiti pravnim stručnjacima da efikasno pretražuju arhive pravnih tekstova i sudskih presuda.

Izrada zakona

Ouahbi je još rekao da njegovo ministarstvo izrađuje nacrt zakona koji će regulirati korištenje AI-ja u Maroku.

“Zakon ima za cilj da spriječi probleme slične onima s društvenim mrežama, gdje se lična privatnost često ne poštuje”, dodao je.

Maroko planira organizovati konferenciju u septembru kako bi se istražile međunarodne prakse umjetne inteligencije i uspostavio pravni okvir za njenu regulaciju.

Ta zemlja je u februaru najavila osnivanje dvije škole za primjenu umjetne inteligencije i digitalizaciju u gradovima Taroudant i Berkane.

Izvor: Agencije