Nizozemska: Kineska cyber-špijunaža opsežnija nego što se mislilo

Agencija MIVD je saopštila da je hakerska grupa, koju podržava Kina i koja navodno stoji iza hakerskog napada na Nizozemsko ministarstvo odbrane 2023, izvela najmanje 20.000 napada širom svijeta.

Peking negira navode o cyber-špijunaži, navodeći da se protivi svim oblicima takvih napada (Steve Marcus / Reuters - Ilustracija)

Nizozemska vojna obavještajna služba (MIVD) upozorila je da je kineska cyber-špijunaža opsežnija nego što se u početku mislilo te da cilja zapadne vlade i odbrambene kompanije.

MIVD tvrdi da je hakerska grupa, koju podržava Kina i koja navodno stoji iza hakerskog napada na Nizozemsko ministarstvo odbrane 2023, izvela najmanje 20.000 napada širom svijeta za nekoliko mjeseci, prenosi Reuters.

“Mete su uključivale desetine zapadnih vlada, međunarodnih organizacija i brojne kompanije koje posluju u odbrambenoj industriji”, navodi MVID.

Ciljana holandska industrija

Agencija je pozvala organizacije da usvoje princip “Pretpostavi kršenje”, u kojem se pretpostavlja da se uspješan digitalni napad već dogodio ili će se uskoro dogoditi.

U aprilu je MIVD u svom godišnjem izvještaju naveo da su kineski špijuni ciljali nizozemsku poluprovodničku, zrakoplovnu i pomorsku industriju kako bi pokušali ojačati kineske oružane snage.

Peking negira navode o cyber-špijunaži, navodeći da se protivi svim oblicima takvih napada, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije