Apple: AI će ‘pomagati’ i Siri da pronalazi informacije za korisnike

Siri će ubuduće biti integrirana sa alatom ChatGPT kompanije OpenAI, tako da će uz saglasnost korisnika iPhonea moći da pošalje upit spomenutom ‘chatbotu’.

Apple je u skladu sa prethodnim najavama pokrenuo vlastiti sistem umjetne inteligencije, pod nazivom Apple Intelligence (Getty Images)

Godišnja svjetska konferencija za programere kompanije Apple već je donijela mnoge novine, a jedna od najvažnijih je ažuriranje glasovne asistentice Siri uz pomoć umjetne inteligencije (AI).

Nadograđena asistentica Siri će sada biti više integrirana u iPhone i bit će prisutna u obliku pulsirajućeg svjetla na ivici uređaja, prenosi Tanjug.

Korisnici će, na primjer, moći da zamole Siri da pronađe informacije u nekom emailu ili na zahtjev prikaže fotografiju nekog od prijatelja.

Osim toga, Siri će ubuduće biti integrirana sa alatom ChatGPT kompanije OpenAI, tako da će uz saglasnost korisnika moći da pošalje upit spomenutom chatbotu. Korisnici će moći koristiti ChatGPT preko Siri sasvim besplatno i bez otvaranja naloga.

Borba sa konkurencijom

Apple je u skladu sa prethodnim najavama pokrenuo vlastiti sistem umjetne inteligencije, pod nazivom Apple Intelligence, i najavio da će ga ugraditi u svoje aplikacije i uređaje.

Ažuriranje otvara nove mogućnosti u Appleovim izvornim aplikacijama kao što je mogućnost generiranja slika ili rezimiranja teksta.

Prošlog mjeseca je Google predstavio svoje najnovije AI modele Gemini, a Microsoft nove funkcije asistenta Copilot, tako da je Apple pod pritiskom i mora da pokaže na konferenciji da ne zaostaje za rivalima, prenosi portal The Verge.

Musk će zabraniti Apple uređaje u svojim kompanijama

Nakon najave ubrzo se oglasio američki poduzetnik Elon Musk najavljujući zabranu korištenje uređaja Applea u svojim kompanijama ako ta tehnološka korporacija integrira tehnologiju OpenAI tehnologiju u svoj novi operativni sistem.

Prema njegovom mišljenju, ovaj potez Applea predstavlja ozbiljnu prijetnju za sigurnost podataka korisnika.

„Potpuno je apsurdno da Apple nije dovoljno pametan da stvori vlastitu umjetnu inteligenciju, ali je nekako u stanju da garantira da će OpenAI zaštititi vašu sigurnost i privatnost. Apple nema pojma šta se zapravo događa kada predaju vaše podatke firmi OpenAI“, napisao je Musk na mreži X.

Upozorio je da će svi oni koji budu dolazili u neku od njegovih kompanija morati na ulazu da predaju svoje Appleove uređaje koji će nakon toga biti smješteni u tzv. Faradayev kavez.

Spomenuti prostor, nazvan po engleskom fizičaru Michaelu Faradayu, blokira sve dolazeće i odlazeće bežične signale, uključujući mobilni signal i WiFi.

Izvor: Agencije