ByteDance sudskim putem traži zabranu blokade TikToka u SAD-u

ByteDance se obratio američkom sudu, s tvrdnjom da zakon o zabrani TikToka krši Ustav SAD-a prema brojnim osnovama, uključujući kršenje zaštite slobode govora.

TikTok koristi 170 miliona Amerikanca (Dado Ruvić / Reuters - Illustration)

Kineska kompanija ByteDance podnijela je tužbu američkom saveznom sudu sa zahtjevom da blokira zakon kojim bi bila omogućena zabrana njene aplikacije TikTok.

Zakon je potpisao predsjednik Joseph Biden 24. aprila i njime se kineskom gigantu daje devet mjeseci da odluči između dvije opcije: ili da proda TikTok nekoj američkoj kompaniji, ili da se suoči sa zabranom ove aplikacije u SAD-u, prenio je Reuters.

ByteDance se obratio Apelacionom sudu SAD-a za Okrug Kolumbija, s tvrdnjom da zakon krši Ustav SAD-a prema brojnim osnovama, uključujući kršenje zaštite slobode govora.

„Prvi put u historiji Kongres je donio zakon koji podvrgava jednu platformu trajnoj zabrani“, navedeno je u tužbi.

Također se ističe da „prodaja jednostavno nije moguća: ni komercijalno, ni tehnološki, ni pravno“, pa će zakon kompaniju prisiliti na gašenje TikToka do 19. januara 2025. čime će biti „ušutkano 170 miliona Amerikanaca koji koriste platformu da komuniciraju na načine koji se ne mogu ostvariti na drugom mjestu“.

TikTok tvrdi da nije dijelio podatke američkih korisnika

„Tužba je najnoviji potez TikToka da osujeti pokušaje da bude zatvoren u Sjedinjenim Američkim Državama, jer kompanije kao što su Snap i Meta žele iskoristiti tu neizvjesnost, kako bi se domogli dolara za oglašavanje od svog rivala“, navodi kompanije.

Agencija Tanjug podsjeća da su američki zakonodavci, u strahu da bi vlast u Pekingu mogla doći u posjed podataka o Amerikancima ili da ih špijunira pomoću aplikacije, velikom većinom usvojili zakon u Kongresu.

TikTok je demantirao da je dijelio i da će ikada dijeliti podatke o američkim korisnicima.

Zakon zabranjuje prodavaonicama aplikacija da nude TikTok, kao i usluge internet hostinga, izuzev ako ByteDance ne odustane od svoje aplikacije do 19. januara.

Izvor: Agencije