Američki borbeni avion F-16 obavio let pod kontrolom vještačke inteligencije

Američki borbeni avion F-16 obavio je probni let bez ljudskog pilota, pod kontrolom vještačke inteligencije (AI), a na prednjem sjedištu je sjedio sekretar Američke ratne avijacije Frank Kendall.

Avion F-16 pod nazivom X-62A VISTA je, pod kontrolom AI, letio brzinom od gotovo 880 kilometara na sat, izvodeći manevre u trci sa drugim avionom kojim je upravljao ljudski pilot (AP Photo/Damian Dovarganes)

Američki borbeni avion F-16 obavio je probni let bez ljudskog pilota, pod kontrolom vještačke inteligencije (AI), a na prednjem sjedištu je sjedio sekretar Američke ratne avijacije (USAF) Frank Kendall.

Let je održan u petak u bazi USAF-a u Kaliforniji, gdje se trenira nova generacija vještačke inteligencije, sa planom da Sjedinjene Američke Države imaju flotu od 1.000 borbenih aviona kojima ne upravljaju ljudi do 2028. godine, prenose reporteri Associated Pressa kojima je dato pravo da prisustvuju letu.

Kendall je sjedio u letjelici kojom je upravljao AI da bi pokazao da u tome nema rizika, a kasnije je izjavio da je “sigurnosni rizik” da se leti bez AI-a, prenosi Tanjug.

Avion F-16 pod nazivom X-62A VISTA je, pod kontrolom AI, letio brzinom od gotovo 880 kilometara na sat, izvodeći manevre u trci sa drugim avionom kojim je upravljao ljudski pilot.

Kendall je na kraju leta izjavio da bi vjerovao sposobnosti AI-ja da odlučuje o tome da li da koristi oružje u ratu, ali i da će uvijek biti ljudskog nadzora kada je riječ o upotrebi oružja.

Priprema za Kinu

Razvijanje flote pod kontrolom vještačke inteligencije je način za SAD da se pripreme za potencijalni konflikt sa Kinom, koja radi na sličnoj floti, ali i da uštede na velikim cijenama borbenih aviona F-35 koji koštaju gotovo 1,7 milijardi dolara.

Avion “Vista” funkcionira tako što najprije uči na osnovu više miliona podataka prikupljenih u simulatoru, nakon čega testira svoje zaključke u pravom letu.

AP navodi da Kina također ima AI avione, ali da ih i dalje ne testira izvan simulatora.

Ovakvih probnih letova je bilo više od deset od prošle godine, a AI uči toliko brzo da već počinje da pobjeđuje neke ljudske avione u takmičenjima.

Piloti su rekli za AP da su svjesni da možda treniraju svoju zamjenu, ali i da ne bi voljeli da se nađu u nebu protiv protivničke letjelice koju kontrolira AI.

Izvor: Agencije