Boeing objavio kako planira otkloniti probleme sa sigurnošću aviona

Federalna uprava za zrakoplovstvo (FAA) je zahtijevala od te kompanije da izradi plan preokreta svog rada pošto je tokom leta u januaru s jednog od njenih mlaznih aviona otpala ploča oplate trupa.

Kompanija kaže da smanjuje zadatke montaže koji se ne obavljaju po pravilnom hronološkom redoslijedu (Jason Redmond / Reuters)

Boeing je federalnim regulatorima predstavio plan rješavanja problema sigurnosti i kvaliteta koji su njegovu proizvodnju aviona mučili posljednjih godina.

Federalna uprava za zrakoplovstvo (FAA) je zahtijevala od te kompanije da izradi plan preokreta svog rada pošto je tokom leta u januaru s jednog od njenih mlaznih aviona otpala ploča oplate trupa. Krajem februara je administrator FAA Mike Whitaker dao Boeingu 90 dana da smisli plan za poboljšanje kvaliteta i smirivanje zabrinutosti te agencije.

“Ovo je vodič za novi način poslovanja Boeinga”, rekao je Whitaker nakon sastanka sa izvršnim direktorom Boeinga Davidom Calhunom i drugim visokim čelnicima te kompanije. Boeing je “postavio plan, a sada ga treba provesti”, prenosi Beta.

Niko nije povrijeđen tokom januarskog incidenta na relativno novom Boeingu 737 Max 9 dok je avion letio iznad Oregona. Istražitelji su utvrdili da su nedostajali zakivci prije no što je ploča otpala što je dodatno narušilo reputaciju Boeinga i dovelo do građanskih i krivičnih predmeta.

FAA je ograničila Boeingovu proizvodnju aviona 737 Max, njenog aviona koji se najviše prodaje. Whitaker je rekao da ograničenje ostaje dok njegova agencija ne bude zadovoljna kako Boeing napreduje.

‘Prečice’ koje ugrožavaju putnike

Nedavni problemi Boeinga mogli bi ga izložiti krivičnom gonjenju u vezi sa smrtonosnim padovima dva aviona Max 2018. i 2019. Ministarstvo pravde saopštilo je prije dvije sedmice da je Boeing prekršio uslove sporazuma iz 2021. koji mu omogućavaju da izbjegne krivično gonjenje za prevaru jer je ta kompanija navodno obmanjivala regulatore o sistemu kontrole leta koji je bio povezan s nesrećama.

Uzbunjivači su optužili kompaniju da koristi “prečice” koje ugrožavaju putnike, što Boeing osporava. Ploča koja je otpala otkrila je nedostatke u sigurnosnoj kulturi osoblja tog proizvođača aviona.

Većina nedavnih problema odnosila se na Max, međutim Boeing i ključni dobavljač Spirit AeroSystems su se, također, borili s nedostacima u proizvodnji većeg aviona, 787 Dreamliner. Boeing je pretrpio neuspjehe i u drugim programima, uključujući svoju svemirsku kapsulu Starliner, leteći vojni tanker za punjenje aviona gorivom u letu i nove predsjedničke avione “Air Force One”.

Zvaničnici Boeinga su obećali da će povratiti povjerenje regulatora i javnosti. Boeing je zaostao za rivalom, evropskim Airbusom, a zastoji u proizvodnji su ugrozili likvidnost kompanije.

Kompanija kaže da smanjuje zadatke montaže koji se ne obavljaju po pravilnom hronološkom redoslijedu i da će bliže pratiti svog kooperanta “Spirit AeroSystems”.

FAA je poslala više inspektora u fabrike Boeinga i Spirit AeroSystemsa te postavila više kontrolnih tačaka u lancu proizvodnje, kaže Whitaker. On je priznao da nije sigurno bi li više inspektora spriječilo otpadanje nekog panela kakvo se dogodilo, ali je rekao da bi “više očiju povećalo šanse da se otkriju greške” u proizvodnji.

Izvor: Agencije