Indija lansirala drugu raketu koju je razvila privatna kompanija

Lansiranje rakete Agnibaan u protekla dva mjeseca otkazano je četiri puta zbog tehničkih poteškoća.

Raketa može nositi do 300 kilograma tereta, na visine od 700 kilometara (Agnikul Cosmos Private Limited via Reuters)

Indijska kompanija Agnikul Cosmos lansirala je svoju prvu raketu, jedinu u Indiji na raketni pogon na plin i tekuće gorivo i drugu u historiji koju je razvila privatna kompanija.

Lansiranje rakete Agnibaan u protekla dva mjeseca otkazano je četiri puta zbog tehničkih poteškoća. Posljednje otkazivanje bilo je u utorak kad se odustalo od lansiranja pet sekundi prije početka, prenosi Hina.

Raketa može nositi do 300 kilograma tereta, na visine od 700 kilometara. U četvrtak je letjela do osam hiljada metara visine prije nego što je pala u okean.

Kompanija je objavila kako su svi ciljevi kontroliranog vertikalnog uspona zadovoljeni.

Pawan K. Goenka, čelnik indijske agencije za nadzor svemirskih putovanja (IN-SPACe), nazvao je to „historijskim trenutkom”.

Indijsko svemirsko udruženje (IspA) reklo je da će lansiranje „pojačati povjerenje svijeta” u indijski privatni sektor svemirskih putovanja.

Indijski premijer Narendra Modi posljednjih nekoliko godina zagovara privatizaciju i komercijalizaciju tog sektora. Prva raketa u Indiji koju je razvila privatna kompanija lansirana je 2022. godine.

Agnikul, čije je ime nastalo od riječi za vatru, osnovan je 2017. godine.

Izvor: Agencije