Lansiran satelit za proučavanje utjecaja oblaka na klimu

Sonda koja je poslana u svemir pomoći će naučnicima da razumiju kakvu ulogu oblaci, ali i prašina i dim, imaju u zagrijavanju i hlađenju Zemljine atmosfere.

Oblaci igraju vitalnu ulogu u kontroli temperature planete, reflektirajući Sunčevu svjetlost natrag u svemir i zadržavajući toplinu (Patrick T. Fallon / AFP)

Satelit kojim će naučnici posmatrati unutrašnjost oblaka, kako bi napravili tačnije vremenske prognoze i klimatska predviđanja, lansiran je u svemir.

Sonda EarthCARE poletjela je SpaceX-ovom raketom „Falcon 9“ iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji. Pomoći će naučnicima da razumiju kakvu ulogu oblaci i aerosoli, poput prašine i dima, imaju u zagrijavanju i hlađenju Zemljine atmosfere. Satelit će, također, mjeriti radijaciju koju emitira Zemlja, javlja dpa.

Podaci iz Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorera (EarthCARE) mogli bi pomoći u ublažavanju prijetnji koje donosi globalno zagrijavanje, kažu stručnjaci.

To je zamisao profesora Anthonyja Illingwortha s Univerziteta u Readingu, koji ju je osmislio prije više od 30 godina.

Zajednička misija evropskih i japanskih stručnjaka

Projekt je prihvatila Evropska svemirska agencija (ESA) još 2004. godine, a kasnije je postao zajednička misija s japanskom svemirskom agencijom Jaxa.

Oblaci igraju vitalnu ulogu u kontroli temperature planete, reflektirajući Sunčevu svjetlost natrag u svemir i zadržavajući toplinu, ali malo se zna o tome kako pokreću klimatski sistem Zemlje.

Očekuje se da će trogodišnja misija, koja košta više od 800 miliona eura, dati odgovore na neka od tih pitanja.

Satelit je težak više od dvije tone i dugačak 17 metara. Na njemu se nalaze četiri instrumenta koji će detaljno analizirati strukture oblaka, snimati slike i mjeriti koliko topline sa Sunca zarobljavaju oblaci, prenosi Hina.

Izvor: Agencije