Milionske kazne za manipuliranje Bidenovim glasom stvorenim uz pomoć AI-ja

Glas, koji je stvoren uz pomoć umjetne inteligencije (AI), korišten je za odvraćanja birača od glasanja za Bidena, objavila je Federalna komisija za komunikacije.

Ubrzo poslije predizbora u državi New Hampshire, FCC je zabranio robotske telefonske pozive koji sadrže glasove stvorene uz pomoć umjetne inteligencije (Demetrius Freeman / The Washington Post via Getty Images)

Šest miliona dolara novčane kazne čeka jednog političkog konsultanta Stevena Kramera koji je organizirao da se građanima u američkoj saveznoj državi New Hampshire šalju takozvani robotski telefonski pozivi glasom predsjednika Josepha Bidena.

Glas, koji je stvoren uz pomoć umjetne inteligencije (AI), korišten je za odvraćanja birača od glasanja za Bidena, objavila je Federalna komisija za komunikacije (FCC).

Pozivi su upućivani tokom stranačkih predizbora kandidata za novembarske predsjedničke izbore, a Kramer se tereti zbog organiziranja te aktivnosti i još dvadesetak kažnjivih djela, prenosi Beta.

Protiv Kramera je podneseno 13 optužbi za krivična djela zbog pokušaja da nekoga odvrati od glasanja, koristeći lažne informacije. Suočen je i sa 13 prekršajnih prijava jer se svojim ili tuđim ponašanjem lažno predstavljao kao kandidat.

Ubrzo poslije predizbora u državi New Hampshire, FCC je zabranio robotske telefonske pozive koji sadrže glasove stvorene uz pomoć umjetne inteligencije.

Prva kazna za zloupotrebu AI-ja

Federalna komisija za komunikacije je objavila kako je kazna koju je predložila za Kramera prva u vezi sa korištenjem generativne AI tehnologije.

Lingo Telecom, kompanija optužena za robotske telefonske pozive, suočava se sa mogućom kaznom od dva miliona dolara, ali u oba slučaja mogući su poravnanje ili dalji pregovori.

Kramer je priznao da je orkestrirao slanje poziva hiljadama građana države New Hampshire uoči republikanskih i demokratskih predizbora 23. januara na kojima su birani stranački kandidati za izbore za predsjednika SAD-a.

Poruka, glasom kojeg je generirala AI-tehnologija tako da liči na Bidenov, zapravo je bila fraza: „Kakva gomila budalaština“, uz koju je glasačima poručivano da će, ako izađu na predizbore, izgubiti pravo da glasaju na predsjedničkim izborima u novembru ove godine.

Snimak koji je Kramer koristio, za 150 dolara, sačinio je jedan mađioničar iz New Orleansa.

Kramer je ranije rekao AP-u da nije namjeravao utjecati na ishod izbora, već da biračima ukaže na moguću zloupotrebu umjetne inteligencije.

Izvor: Agencije