Dionice kompanije Nvidia ‘skočile’ 92 posto

Nvidia je ove godine prestigla Amazon i Alphabet te postala treća po vrijednosti javna kompanija – iza Microsofta i Applea, a sve zahvaljujući razvoju AI-ja.

Kompanija Nvidia je prije dvije godine bila procijenjena na 'samo' 418 milijardi dolara (CFOTO / Future Publishing via Getty Images)

Cijena dionica američkog proizvođača čipova Nvidia skočila je 92 posto ove godine, povećavajući tržišnu vrijednost kompanije za više od 1.000 milijardi dolara. Ti brojevi su u četvrtak ponovno porasli pošto je kompanija objavila kvartalne rezultate bolje od očekivanih, javlja AP.

Firma je navela porast potražnje za njenim poluprovodnicima koji se koriste za napajanje sistema umjetne inteligencije ili AI aplikacije. Prihod kompanije je više nego utrostručen u posljednjem kvartalu u odnosu na isti period godinu dana ranije, prenosi Beta.

To je najnoviji znak da uzbuđenje u vezi s umjetnom inteligencijom vjerovatno neće uskoro prestati. Nvidia, koja se pozicionirala kao jedan od najistaknutijih igrača u primjeni AI-ja, ima impresivan rezultat.

Samo Microsoft i Apple ispred kompanije Nvidia

Dobitak kompanije Nvidia ove godine je gotovo jednak ukupnoj tržišnoj vrijednosti Facebooka i Instagrama, aplikacija kompanije Meta. Samo šest od 500 kompanija u S&P 500 ima tržišnu kapitalizaciju iznad 1.152 milijardi dolara, a među njima je i Nvidia.

Nvidia je ove godine prestigla Amazon i Alphabet te postala treća po vrijednosti javna kompanija, iza Microsofta (3.200 milijardi dolara) i Applea (2.927 milijardi dolara). Ta kompanija je prije dvije godine bila procijenjena na „samo“ 418 milijardi dolara.

Nvidia planira podjelu dionica deset prema jedan, što znači da će biti deset puta više dionica, ali će cijena svake biti bliža 100 dolara. Kompanija će, prema najavama, svoje dionice učiniti dostupnijim zaposlenima i investitorima.

Izvor: Agencije