Američke vlasti i zakonom planiraju ograničiti izvoz AI-sistema

Inicijatori ideje u Kongresu smatraju da bi bez zakona vrhunske američke AI kompanije ‘mogle nehotice potaći tehnološki uspon Kine, osnažujući njihove vojne i zlonamjerne ambicije’.

Zakonom bi se Amerikancima zabranio rad sa strancima na razvoju AI-sistema koji predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnosti SAD-a (Dado Ruvić / Reuters - Illustration)

Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma Američkog kongresa usvojio je, većinom glasova, prijedlog zakona kojim bi se administraciji predsjednika Josepha Bidena omogućilo da ograniči izvoz sistema umjetne inteligencije (AI), usljed zabrinutosti da bi ih Kina mogla iskoristiti radi poboljšanja sposobnosti vojske.

Prijedlog zakona, koji su sastavili republikanci Michael McCaul i John Molenaar te demokrati Raja Krishnamoorthi i Susan Wild, Ministarstvu trgovine bi dalo izričite ovlasti da zabrani Amerikancima rad sa strancima na razvoju AI-sistema koji predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnosti SAD-a.

McCaul je upozorio, kako prenosi Reuters, da bi bez tog zakona vrhunske američke AI kompanije „mogle nehotice da potaknu tehnološki uspon Kine, osnažujući njihove vojne i zlonamjerne ambicije“.

Kina bez reakcije

„Budući da Komunistička partija Kine želi proširiti svoj tehnološki napredak za poboljšanje stanja nadzora i ratne mašine, od ključne je važnosti da zaštitimo našu osjetljivu tehnologiju da im ne padne u ruke“, poručio je McCaul.

Prijedlogu zakona, koji je u Parlamentarnom odboru usvojen sa 43 glasa za i samo tri protiv, potrebno je potpuno odobrenje Zastupničkog doma, kao i Senata, prije nego što ga Biden potpiše.

Kineska ambasada u Washingtonu nije se oglasila o ovom pitanju, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije