Pentagon: Rusija lansira ‘svemirsko oružje’ na putanju američkog satelita

SAD vjeruje da je Rusija nedavno lansirala satelit koji ima sposobnost kontrole i napada na druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti.

Raketa Soyuz poletjela je s lansirne platforme u Plesetsku (Roscosmos / Reuters)

Sjedinjene Američke Države tvrde da je Rusija lansirala satelit za koji američki obavještajni zvaničnici vjeruju da je oružje koje ima sposobnost špijunaže i napada na druge satelite.

Raketa Soyuz poletjela je s lansirne platforme u Plesetsku, oko 800 kilometara sjeverno od Moskve, postavljajući u nisku Zemljinu orbitu najmanje devet satelita, uključujući COSMOS 2576, vrstu ruske vojne “inspektorske” letjelice, što američki zvaničnici dugo osuđuju kao bezobzirno ponašanje u svemiru.

“Procjenjujemo da se vjerovatno radi o protusvemirskom oružju koje je, vjerovatno, sposobno napasti druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti”, rekao je glasnogovornik Svemirske komande SAD-a, koja je dio Američkog ministarstva odbrane. “Rusija je rasporedila ovo novo protusvemirsko oružje u istu orbitu u kojoj je i satelit Američke vlade”.

COSMOS 2576 nalikuje ranije raspoređenim protusvemirskim satelitima iz 2019. i 2022, dodaje se u izjavi, pozivajući se na prošlu rusku taktiku postavljanja satelita blizu osjetljivih američkih špijunskih satelita.

Rusi negiraju američke tvrdnje

Američke obavještajne agencije očekivale su lansiranje COSMOS 2576 i obavijestile su saveznike o svojoj procjeni prije postavljanja ruskog satelita u svemir, prema američkom zvaničniku upoznatom s obavještajnim podacima.

Lansiranje je uključivalo i civilne satelite raspoređene u različite orbite.

“Ova mješavina vojnog i civilnog tereta bila je potpuno neočekivana. To nikad prije nisam vidio u slučajevima ruskog lansiranja”, rekao je Bart Hendrickx, analitičar koji prati ruski svemirski program.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov negirao je američku tvrdnju, poručivši da se Moskva protivi raspoređivanju oružja u orbiti, izvijestile su ruske novinske agencije TASS i Interfax.

Rjabkov je rekao da se Rusija još pridržava kvantitativnih ograničenja nuklearnog oružja postavljenih Novim START ugovorom između Moskve i Washingtona.

Prethodna lansiranja

Ruski satelit lansiran 2019. izbacio je objekt u svemir i pomno pratio satelit Američkog nacionalnog ureda za izviđanje (NRO), obavještajne agencije koja nadzire špijunske satelite.

Od utorka se COSMOS 2576 nije približio američkom satelitu, ali svemirski analitičari primijetili su da se nalazi u istom orbitalnom prstenu kao i USA 314, NRO satelit veličine autobusa lansiran 2021. godine.

Čini se da ruski satelit prati orbitalnu putanju USA 314 većom brzinom, što sugeriše da će se na kraju približiti, prema agenciji Reuters koja se poziva na javni satelitski katalog Svemirske komande.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u februaru da Moskva nema namjeru rasporediti nuklearno oružje u svemiru, insistirajući na tome da njegova zemlja ima samo razvijene svemirske sposobnosti slične onima u SAD-u.

Američki zvaničnici vjeruju da je Rusija lansirala najmanje jedan satelit COSMOS 2553, povezan s njenim programom nuklearnog svemirskog oružja, prema zvaničnicima upoznatim s obavještajnim podacima.

Međutim, američki zvaničnici rekli su da Rusija nije rasporedila nuklearno oružje u svemiru.

‘Miroljubivi ciljevi’

Od potpune invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Rusija je veliki dio svojih svemirskih aktivnosti obavijala tajnom i zaprijetila da će napasti američke satelite koji pomažu ukrajinskoj odbrani, kao što je SpaceX-ov Starlink, mreža hiljada satelita u niskoj Zemljinoj orbiti koji pružaju internet usluge.

SAD i Rusija su se prepirale u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o satelitskom oružju.

Rusija je 2020. odbacila optužbe SAD-a i Velike Britanije da je testirala antisatelitsko oružje u svemiru kao “propagandu”.

U to vrijeme, Rusko ministarstvo vanjskih poslova insistiralo je na “posvećenosti Moskve obavezama o nediskriminatornom korištenju i proučavanju svemira u miroljubive ciljeve”.

Izvor: Al Jazeera