Google investira milijardu eura u podatkovni centar u Finskoj

Posljednjih godina dosta je data-centara otvoreno u nordijskim zemljama zbog hladnije klime u regiji, poreznih olakšica i obilne dostupnosti obnovljivih izvora energije.

U Finskoj već postoji podatkovni centar Hamina koji radi s 97 posto energije bez ugljika (Kimmo Brandt / EPA)

Google će uložiti dodatnih milijardu eura u proširenje podatkovnog centra u Finskoj.

Posljednjih godina dosta je podatkovnih centara otvoreno u nordijskim zemljama zbog hladnije klime u regiji, poreznih olakšica i obilne dostupnosti obnovljivih izvora energije, javlja Reuters.

Nordijski susjedi Finske – Švedska i Norveška nedavno su postali sve kritičniji kada je riječ o njihovom ugošćivanju, budući da neki stručnjaci tvrde da bi nordijske zemlje trebale koristiti svoje obnovljive izvore energije za proizvode poput „zelenog čelika“.

AI zahtijeva dodatnu energiju

No, finski kapacitet vjetroelektrana samo se u 2022. godini povećao za 75 posto, na 5.677 megavata do te mjere da su za vjetrovitih dana cijene padale u negativnu vrijednost.

Zbog toga još postoje raspoloživi obnovljivi kapaciteti za podatkovne centre kao što je Googleov, koji koristi energiju vjetra.

Analitičari vjeruju da će se potrošnja energije podatkovnih centara znatno povećati zbog brzog rasta upotrebe umjetne inteligencije, što je i Google naveo kao jedan od razloga iza svoje investicijske odluke. U Finskoj već postoji podatkovni centar Hamina koji radi s 97 posto energije bez ugljika, prenosi Hina.

Izvor: Agencije